במקום חמין: קדרת אורז בתנור עם שעועית מאש וירקות
לכבוד סוף השבוע החורפי שמתקרב, במקום חמין החלטתי להכניס לתנור קדרה עסיסית ועמוקת טעמים, שמתחרה איתו על המעמד של הארוחה הכי כיפית בסיר אחד. העובדה שמכינים אותה מהר היא רק בונוס
לוח השנה מוכיח שאיך שלא נהפוך את זה, לא נשארו לנו עוד הרבה ימים גשומים השנה, שלא לדבר על זה שהם ממש לא תמיד נופלים על שישי או שבת. ובשביל מה המציאו את התנורים והסירים אם לא כדי לקבץ את בני המשפחה או החברים בסופ"ש מסביב לקדרה חורפית אחת, מחממת נפש ולב? אחד הדברים שאני ממש אוהבת זה להכין חמין, בכל פעם קצת אחרת, ולהתפעל שוב ושוב מהקסם שמפעיל על המרכיבים חום התנור, שעוטף אותם במשך שעות מכל הכיוונים. אבל עם כל אהבתי, לא תמיד זה מתאפשר – כי החלטתם להזמין אורחים ברגע האחרון, כי הילד מגיע לשבת והוא לא מת על חמין (יש כאלה, מידע אישי), כי שכחתם להשרות את הקטניות (זה סתם תירוץ, כי תמיד אפשר להשתמש בכאלה שלא זקוקות להשרייה) או פשוט כי לא היה לכם חשק להעמיד סיר ענק ביום שישי בערב. בשורה התחתונה ובלי להודות שלא היה לי כח, החלטתי לקבל את פני ה"סערה" המתקרבת עם קדרת תנור אחרת, שתהיה קלה ומהירה להכנה, אבל תעשה את אפקט ה"אני מפוצץ אבל חייב לקחת עוד מנה". מתכון משובח למי שעדיין נרתע מלהכין או לאכול אורז מלא.
בואו לבשל איתי! נפתחה ההרשמה לסדנת הבישול הבאה
אורז בתנור עם שעועית מאש וירקות
תקראו לה מג'דרה או מקלובה, ריזוטו אפוי או חמין אורז, כל הכיף הוא שכל המרכיבים הטעימים נכנסים לסיר אחד ויוצאים מהתנור רכים ונימוחים, לא לפני שהפיצו ריח משגע בכל הבית. את הרעיון להוסיף קרם קוקוס למי הבישול לקחתי מהמתכון המצוין הזה של עדי עליה. מי שממש לא מסתדר עם קוקוס יכול להחליף את הכמות במים ולהוסיף לשמן הטיגון 1-2 כפות של שמן קוקוס מזוכך (ללא טעם וריח), להגברת הקרמיות. כמובן שאפשר להכין עם ירקות אחרים ולהוסיף שקדים/צנוברים קלויים לסיר.
חומרים לכ-8 מנות
2 כוסות אורז בסמטי מלא, שטוף (אפשר להחליף באורז עגול מלא)
1 כוס שעועית מאש, שטופה
1 בצל לבן קצוץ
1 בצל אדום קצוץ
1 גבעול וראש שום ירוק, קצוץ או 5 שיני שום מעוכות ופרוסות
1 כף ג'ינג'ר מגורר
1 כף שורש כורכום מגורר או 1 כפית גדושה אבקת כורכום
2 בטטות מגוררות
1/2 ראש כרובית מפורק לפרחים
1/2 ראש ברוקולי מפורק לפרחים
מלח ים, פלפל שחור גרוס
2 כוסות (500 מ"ל) קרם קוקוס
4 כוסות מים רותחים
שמן
גיוונים ושינויים:
אם ממש יש בעיה עם קוקוס אפשר להחליף בשמנת סויה או אורז לבישול ומים, סה"כ 6 כוסות נוזלים
אוהבים ירקות אחרים? אין בעיה, פשוט תחליפו
אין שעועית מש בבית? אפשר להחליף בעדשים ירוקות או שחורות או ב-2 כוסות של קטניות אחרות, מבושלות מראש
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מחממים מעט שמן בסיר גדול שמתאים גם לתנור (אם ויתרתם על קרם הקוקוס, מומלץ להוסיף לשמן גם שמן קוקוס מזוכך). מטגנים בצל, שום, ג'ינג'ר וכורכום כ-5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, לריכוך קל ולהזהבה.
+ מוסיפים את הבטטות המגוררות, מערבבים וממשיכים לטגן 2-3 דקות. מוסיפים את פרחי הכרובית והברוקולי וממשיכים לטגן עוד כ-3 דקות.
+ מוסיפים את האורז והמאש, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים. מטגנים יחד עוד 2 דקות.
+ יוצקים לסיר קרם קוקוס ומים רותחים, מערבבים ומביאים שוב לרתיחה. מסירים מהאש, מכסים ואופים בתנור כשעה, עד שהמים נספגים וכל הרכיבים רכים. בודקים במהלך ההכנה ורק אם צריך מוסיפים עוד מעט מים.
+ מחלקים לצלחות ומגישים (אפשר לפזר עשבי תיבול טריים וקצוצים, תמיד כיף).
עוד מתכונים מעולים בסיר אחד:
בודהה בול ירוק בסיר אחד
מרק כרוב ועדשים כתומות
חמין של שעועית שחורה, אורז וקינואה
תגיות: חמין, ברוקולי, כרובית, קרם קוקוס, מג'דרה, אורז, אורז מלא, בטטה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
האם אופים בתנור בסיר מכוסה או פתוח?
צודקת, הוספתי – כמובן שמכסים היטב את הסיר 🙂
נראה מעולה. האם ניתן להחליף שעועית מאש בשעועית מסוג אחר או בקיטניה אחרת?
היי נטע, תודה! בהחלט, לא רואה סיבה שלא, כל עוד מדובר בקטנית שמתבשלת במהירות – כל סוג של עדשים יעבוד, אפונה קצת גבולית.. או כמובן להוסיף קטניות שכבר בושלו.
רוצה להכין אבל הבן שלי אלרגי לקוקוס. במה אפשר להחליף?
היי אילנה, במקרה כזה פשוט קצת יותר שמן בטיגון הראשוני (הקרם קוקוס מוסיף הרבה שומן ועסיסיות) ואפשר אם את רוצה להשתמש בשמנת לבישול כמו זו של אלפרו ויש של חברות נוספות, על בסיס סויה או אורז. רק שימי לב שבסך הכל יהיו לך מספיק נוזלים – 6 כוסות לפחות.
היי אורי, נראה מושלם. את המאש צריך לבשל קצת לפני?
תודה דפנה, ממש אין צורך, מש מתבשלת מהר וללא השרייה מוקדמת.
תבשיל מופלא! הזנגביל מעלה אותו לרמת מעדן. סגר לי ארוחות צהריים לכל השבוע.
איזה כיף לשמוע! בדיוק מתכננת להכין גרסה קצת שונה שלו היום 🙂
היי! יש לי רק סירי סוטאז רחבים שמתאימים לתנור ואני חושבת שכל התבשיל ייצא נמוך מידי מבחינת הנוזלים וכו.. האם להשתמש בהם או פשוט לבשל בסיר פחות רחב על אש קטנה ולא לוותר על ההכנסה לתנור.
היי, הייתי הולכת על סוטאז' בתנור – אורז אוהב סירים רחבים, כשאין עליו הרבה משקל הוא יוצא יותר מדוייק. אם את בכל זאת חוששת אולי שווה להגדיל קצת כמויות ואז יהיה יותר גובה. חבל לוותר על אפקט התנור 🙂
אפשר להחליף לאורז לבן?
היי יונה, בהחלט, לשם כך צריך לצמצם את כמות הנוזלים – לדעתי חמש כוסות סה"כ יספיקו. גם משך האפייה יכול להיות קצר יותר.
יצא מעולה, גם עם אורז אדום ובלי קרם הקוקוס. תודה על המתכון
איזה כיף!
היי, תודה על המתכון!! שאלה קצת טיפשית אבל מה גודל הבטטות? יש לי בטטות די גדולות ומפחדת שייצא מתוק מדי
היי! בטטות בינוניות. אם הן ממש ענקיות אז תקחי אחת או אחת וחצי. בהצלחה ושנה טובה!