סיכומשנה 1: יומולדת ראשון לטבעוניות שנהנות יותר
שנה מלאת הרפתקאות וריגושים חלפה עלי ועל הבלוג הצעיר שלי. לרגל המאורע הזמנתי את הקולגה המקסימה דנה מלמד להכין לי ארוחה טבעונית של סתיו בארבע ידיים
בדיוק היום לפני שנה התפרסם הפוסט הראשון שלי. הוא פורסם במקביל בבלוג הצעיר שבדיוק עלה לאוויר ובערוץ האוכל של YNET. הייתי אז טבעונית טרייה מאד (לא שהיום אני נחשבת ותיקה), עם קילומטרז' בן חודשיים של בישול ביתי מהוסס, חיפוש אחרי האוכל שיעשה לי חשק אמיתי, ניג'וס לשפים שהכירו אותי בתור טורפת חסרת גבולות, וקריאה של המון אותיות קטנות על גבי אריזות מוצרים בסופר. לא היו לי ציפיות גדולות. אם לדייק, לא היו לי ציפיות בכלל. גם בתור מי שעשתה אי אילו תפניות חדות בחיים שלה, כזה פירואט דרמטי עוד לא עשיתי. לא היה לי שמץ של מושג מה יקרה בעקבותיו.
מהר מאד התברר, שלא בכל יום עיתונאית אוכל גרגרנית חוצה את הקווים אל עבר שדות הנבטוטים לנצח. כנראה שבזכות הסיפור הלא שגרתי, התהודה של אותו פוסט-וידוי (מה שאני מכנה "יציאה מהמזווה הטבעוני") היתה גדולה, והוא עורר התעניינות רבה. ההתעניינות, למי ששואל את עצמו, כללה גם בוז דק, הרמות גבה, ספקנות, שיברונות לב והזדעזעויות, לצד ברכות הדרך, סקרנות והיענות לאתגר. והיתה גם תקשורת, זאת הכללית וזאת הקולינארית, קולגות ועמיתים לדרך שהתעניינו בסנסציה החדשה. מי ישמע, הבחורה הזאת מעיזה להגיד בקול רם שהיא אוהבת אוכל וגם טבעונית! 🙂
מיליוני דברים קרו מאז הפסטה הנפלאה שהכין לי באהבה השף מיכאל גרטופסקי. למדתי להכין מרק עוף בלי עוף, אירחתי שורה של שפים מוכשרים שמצאו את הדרך להעניק את הטאץ' האישי שלהם למנות על טהרת הצומח, גיליתי את תענוגות הגלגול של דפי אורז, ערכתי ליל סדר טבעוני חדש, צברתי נקודות בדרך לתואר הנכסף ביותר בעולם, וקיבלתי את השנה החדשה עם מתכונים שכל בני המשפחה מיהרו לבקש. גארי יורופסקי הגיע, גארי יורופסקי נסע, השתתפתי בפאנלים ובהרצאות, התחלתי להנחות סדנאות בישול טבעוניות, קיימתי ייעוצים לבתי קפה ולמסעדות, ובימים אלה, הנה גם זה סוף סוף קורה, אני מתחילה לרקוח את ספר הבישול הראשון שלי.
בתוך כל העשייה המרתקת הזאת, הכרתי המון אנשים חדשים. בין היתר היו אלה המשתתפים המקסימים בקמפיין "מה עושה להם את זה?" ועוד הרבה פעילים נפלאים, שהפכו מהר מאד לחברים טובים, יזמים, חוקרים, פנטזיונרים ומגשימים. גיליתי קהילה ענקית של אנשים טובים עם לב גדול, שאכפת להם באמת. דף פייסבוק חדש הוקם, קשרים חובקי עולם נרקמו, והולידו כתבות אוכל מרנינות מפורטלנד, הולנד, איטליה, לונדון וברלין.
אפילו ההיכרויות שלי מתחום הקולינאריה התרחבו. את השף המוכשר בני ליפשיץ למשל, הכרתי אישית רק אחרי ששנינו שינינו כיוון ויצאנו יחד ולחוד לדרך טעימה וטבעונית. גם את דנה מלמד, אשת אוכל ותיקה ובשלנית מוכשרת שבאותם ימים כתבה ב"עכבר העיר", הכרתי רק אחרי המהפך כשהזמינה אותי להתראיין במדור שלה. נפגשנו והתיידדנו ושמרנו על קשר פה ושם. את הריאיון ההוא אני זוכרת במיוחד, בגלל משפט אחד שאמרתי בו – "2012 הולכת להיות השנה שבה יתחולל פה השינוי בגדול", הכרזתי בביטחון שאני לא יודעת מאיפה היה לי. כשאני מסתכלת אחורה אני שמחה לגלות שזה באמת מה שקרה. נכון, יש עוד דרך לעשות עד שהטבעונות תתקבל בטבעיות כחלק מהמיינסטרים הקולינארי הישראלי, אבל הכניסה המשמעותית שלה לתודעה כבר התרחשה. סיבה מספיק טובה בשביל שארבע ידיים, של דנה וקצת שלי, יפשילו שרוולים ויכינו ארוחת ים-תיכונית קטנה, לסגירת המעגל המוצלח הזה.
השנה הטבעונית הטעימה שלי – My first tasty vegan year
לפני שמגיעים המתכונים ואתם הולכים למטבח, הרשו לי בהזדמנות מרגשת זו לומר כמה מילות תודה, בכל זאת יומולדת ראשון וזה.
תודה לכל השפים, המסעדנים ואנשי האוכל שבלעו מהר מאד את התדהמה הראשונית, ושיתפו פעולה בצורה כל כך טעימה ומרגשת עם הגחמות החדשות והמאתגרות שלי.
תודה לכל מי שטרחו על הארוחות והאירועים המיוחדים, לפני ומאחורי הקלעים.
תודה לקולגות – העורכים, התחקירנים, העיתונאים, אנשי יחסי הציבור וכתבי הקולינאריה – שפרגנו לדרך החדשה בה בחרתי ונתנו לה במה באינסוף הזדמנויות שונות לאורך השנה.
תודה מיוחדת לרועי ירושלמי ולצוות ערוץ האוכל של YNET על האמונה והאכסניה המרשימה שהעניקו לי, החל מהפוסט הראשון ועד עצם היום הזה.
תודה לגיא המקסים, שמי יודע מתי היינו חוגגים שנה לבלוג אם הוא לא היה עוזר לי להקים ולתחזק אותו.
תודה לחברים הישנים והחדשים שמעודדים ותומכים בי בדרך שהיא לא תמיד כיפית וקלה.
תודה לשותפים הקרובים והאהובים לדרך – אורן, איקי, אסף, תומר, עמרי, אבישג ועוד רבים וכל כך טובים – שתמיד נמצאים שם כדי לייעץ, להתלבט יחד, לעזור ולתת מילה טובה.
תודה למשפחה האוהבת שלי, שדואגת שיהיה לי אוכל נפלא בכל ארוחה משפחתית (ומבקשת את המתכונים של האוכל שאני מביאה) ותודה לבן הנפלא שלי נור, שהצטרף בעל כורחו למסע וגילה מהר מאד שאוכל טבעוני יכול להיות אפילו יותר טעים.
תודה ענקית במיוחד לכם – הקוראים, הגולשים, חברי העמוד של הטבעוניות בפייסבוק, עוקבי הטוויטר והאינסטגרם – על התמיכה, הפרגון, המכתבים המרגשים, השאלות, הפידבקים ותחושת השותפות לדרך. בלעדיכם כל זה לא היה יכול לקרות. בקרוב מאד כולכם תוזמנו למסיבת יומולדת ראשון מיוחדת.. פרטים בהמשך!
אני מקווה ומאמינה שאני רק בתחילת הדרך, וזוכרת שיצאתי אליה מתוך מחשבה אחת – להפסיק לפגוע בבעלי החיים ובמקביל לא לוותר על הרצון, השמחה, התיאבון והחשק ליהנות יותר.
טוב יאללה, אני רק מנגבת את הדמעות ולעבודה.
סלט אבוקדו, הדרים, חלבה ואגוזים
חשבתם שאתם כבר יודעים הכל על סלטים? גם אני. אבל אז דנה הגיעה עם הסלט המעלף הזה, שבהתחלה נשמע לי קצת כמו קינוח ובסוף לא יכולתי להוריד ממנו את הכף.
חומרים ל-4 סועדים
4 פלחים של פומלה, מופרדים לגושים ללא הקרום הלבן וללא גרעינים
1 תפוז מפולט (רק התוכן של הפלחים, ללא הקרום הלבן וללא גרעינים)
2 אבוקדו קלופים וחתוכים לקוביות
חופן אגוזי לוז קלויים (אפשר גם פיסטוקים, קשיו, פקאנים או כל אגוז אחר שאוהבים)
30 גרם חלבה חתוכה לקוביות קטנות
לרוטב:
1 כף מיץ לימון
1 כף מיץ תפוז
1 כפית סירופ אגבה (אפשר להחליף בסילאן או מייפל)
2 כפות שמן זית
מלח גס, פלפל שחור גרוס
+ מערבבים בכוס את חומרי הרוטב.
+ מניחים בקערה את מרכיבי הסלט, יוצקים עליהם את הרוטב, מערבבים בעדינות, טועמים ומתקנים תיבול.
בורגול עם כרובית לימונית פריכה על חציל שרוף
המראה של המנה הזאת קצת מבולגן, אבל הטעם נפלא ושילוב המרקמים – הרך והחרוך של החציל עם הכרובית הקריספית החמצמצה – עושה את כל העניין.
חומרים ל-4 סועדים
1 חציל בלאדי
1 כוס בורגול גס
1 בצל חתוך לפרוסות דקות
לכרובית:
1 כרובית מחולקת לפרחים
1/2 כוס שמן זית
1 כפית חרדל דיז'ון
1 כפית סילאן (או סירופ אגבה)
קליפה מגוררת מלימון אחד
1/2 כוס עשבי תיבול (פטרוזיליה, בצל ירוק, טימין)
3 כפות פירורי פנקו (פירורי לחם יפאניים)
חופן צנוברים
גיוון: אפשר להוסיף לתערובת הסלק-דלעת לימון חצוי ופרוס על קליפתו.
לסלט:
2 עגבניות חתוכות לקוביות קטנות
1 כוס עשבי תיבול קצוצים (נענע, פטרוזיליה, בצל ירוק)
שמן זית, מיץ לימון
מלח גס, פלפל שחור גרוס טרי
מעט טחינה (טחינה גולמית מעורבבת עם מים, מעט מיץ לימון ומלח)
+ מכינים את הבורגול: מחממים מעט שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל כ-5 דקות עד להזהבה. מוסיפים את הבורגול ומערבבים. מתבלים במלח ובפלפל, מוסיפים מים רותחים בגובה של 1 ס"מ מעל הבורגול, מכסים ומבשלים מעל להבה נמוכה 10 דקות.
+ מחממים תנור לחום של 200 מעלות.
+ מכינים את הכרובית: מערבבים בקערה שמן זית, חרדל, סילאן, קליפת לימון, מלח ופלפל. מוסיפים את פרחי הכרובית ומערבבים היטב, עד שכל הפרחים מצופים במרינדה. מוסיפים עשבי תיבול ומערבבים. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומפזרים למעלה פירורי פנקו. מכסים בנייר כסף ואופים כ-20 דקות או עד שהכרובית מתרככת. מסירים את נייר הכסף, מוסיפים צנוברים וצולים עוד 10 דקות או עד להזהבה.
+ מכינים את החציל: שורפים חציל מעל להבה פתוחה (דנה: "אין קיצורי דרך. תנור לא ייתן את הטעם המעושן הזה. מלכלך אמנם אבל שווה. אגב – נייר כסף על הכיריים פותר 80 אחוז מהבלגאן. עם 20 האחוזים הנוספים צריך להתמודד במוקדם או במאוחר. או לתת למישהו אחר.."). הרעיון הוא להניח את החציל בשלמותו על הלהבה הגדולה למשך כ-10 דקות, להפוך בזהירות בעזרת 2 כפות עץ או מלקחיים גדולים ולצלות כ-5 דקות נוספות. להעביר למסננת פלסטיק (לא מתכת) להגרת נוזלים.
+ מכינים סלט עגבניות קטן מעגבניות, עשבי תיבול ושמן זית.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: מערבבים בקערה את הבורגול המבושל עם הכרובית הצלויה וסלט העגבניות. מקלפים את החציל השרוף ומשטחים על צלחת. מניחים עליו ערימה מהבורגול עם הכרובית ומזלפים למעלה טחינה. מגישים חמים או בטמפרטורת החדר.
סלק ודלעת צלויים על אורז בניחוח זעפרן
צלי צבעוני ומתקתק שממלא את הבית בניחוחות משכרים. אפשר להחליף את האורז באורז בר, אורז מלא או שילוב של שניהם.
חומרים ל-4 סועדים
2 סלקים בגודל בינוני שבושלו בקליפתם עד ריכוך, קלופים וחתוכים לפלחים
(אפשר להשתמש בסלק ארוז בואקום)
250 גרם דלעת, חתוכה לקוביות
מיץ מתפוז אחד
1/2 כוס שמן זית
1 כף סוכר חום (או סילאן או סירופ אגבה)
עלים מ-2 ענפי טימין
2 עלי מרווה
מלח גס, פלפל שחור גרוס טרי
100 גרם משמשים מיובשים (מומלץ אורגניים, הם חומים ולא כתומים והרבה יותר טעימים)
100 גרם שקדים או פיסטוקים קלופים
גיוון: אפשר להוסיף לתערובת הסלק-דלעת תפוז חצוי ופרוס על קליפתו.
לאורז:
1 ספל אורז בסמטי
1 בצל קצוץ
1 גזר מגורר גס
2 עלי דפנה
1 מקל קינמון
מלח
1/4 כוס שמן
כ-10 חוטי זעפרן מומסים ב-2 כפות מים רותחים
+ מכינים אורז: מזהיבים בשמן את הבצל והגזר במשך כ-5 דקות. מוסיפים האורז ומערבבים. מוסיפים עלי דפנה, מקל קינמון וזעפרן ומערבבים היטב. ממשיכים לטגן עד שהאורז לוהט למגע אצבעות. מוסיפים 1/4 1 כוסות מים רותחים, מערבבים, מכסים היטב, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 18 דקות.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מכינים את הסלק והדלעת: שמים בקערה שמן זית, מיץ תפוז, סילאן, מלח, פלפל עלי מרווה וטימין. מערבבים ומוסיפים את הסלק והדלעת. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים 30-40 דקות עד שהדלעת רכה. ב-5 הדקות האחרונות מוסיפים משמשים מיובשים ואת הפיסטוקים או השקדים.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: מניחים בצלחת הגשה ערימה של אורז ועליה את תערובת הסלקים והדלעת הצלויים. יוצקים מעל מהנוזלים שהצטברו בתבנית.
רוצים שדנה תבשל גם בשבילכם? צלצלו אליה 054-7800669
או שלחו לה מייל לכתובת melamed.dana@gmail.com
תגיות: סלק, מתכונים צמחוניים, אורי שביט, ספר בישול טבעוני, כרובית, בישול טבעוני, בורגול, בישול צמחוני, אורז, דנה מלמד, דלעת, סלט אבוקדו, אבוקדו, פומלה, תפוזים, סתיו, ארוחה טבעונית, זעפרן, קינמון, חציל קלוי
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
מזל טוב ותודה לך על קידום הטבעונות.
מזל טוב אשת פלא! המון אוכל טעים, אהבה ורק כיף.
הכנתי את הצלי – יצא מעולה!
בשלושה שינויים קלים (פשוט מחוסר ברירה):
אורז – הכנתי עם אורז פרא.
זעפרן- לא הוספתי, גם כי לא היה לי, גם כי אני לא כל כך אוהבת אותו…
הוספתי לתערובת הדלעת והסלק גם גזר גמדי – רציתי עוד קצת נפח…ולא היתה לי מספיק דלעת.
בקיצור, יצא מ-ע-ו-ל-ה!
מומלץ בחום! המתכון מדויק להפליא (למעט תוספת של עוד 10 דקות לתנור)