עגבניות ממולאות באורז מלא בסגנון יווני
כבר כמה חודשים שאני חולמת על עגבניות ממולאות שמנמנות ויפהפיות, אחת מהמנות היווניות האהובות והטבעוניות שמגישים כמעט בכל טברנה ברחבי יוון. קבלו את הגרסה שלי שתקצור קריאות התפעלות בכל שבת וערב חג
ממולאים זה החיים. ממולאים זה בית. ממולאים זה להעמיד סירים, זה אוכל של אמא שאני מתגעגעת אליה כל כך, בעצם זה להיות בת ואמא ואישה בבת אחת. זה לפנק ולהתפנק בעצמך בו זמנית. זאת אחת המנות הכי טעימות שיש, שדורשת קצת התעסקות אבל לא כזו שתמנע ממני להכין אותה שוב ושוב, כל פעם קצת אחרת, כי זה פשוט מתבקש.
בדיוק מהסיבות האלה, בשתי החופשות המשגעות שלנו ביוון, תמיד הזמנתי את מנת הממולאים המסורתית שמופיעה כמעט בכל תפריט: עגבניה אחת גדולה ופלפל אחד, בדרך כלל ירוק, שמולאו ביד אוהבת באורז לבן ונאפו בתנור.
במהלך החופשה האחרונה (באי מושלם בשם סקיאתוס) הבטחתי לעצמי שאכין את הממולאים האלה בבית – פלפלים כבר הכנתי לא מעט פעמים, אפילו כרוב וגם קישואים, אבל עגבניות ממולאות מעולם לא ביקרו אצלי במטבח! החלטתי לשים סוף לשערוריה ולפנק את עצמי ואת בני הבית במנה לתפארת העגבנייה, בהשראת הממולאים המעולים שטרפנו ביוון.
למה אורז עגול מלא? כי מעבר לערכים התזונתיים, זה אחד מסוגי האורז המלא שאני הכי אוהבת, גם מבחינת טעם וגם מבחינת מרקם. אני משתמשת בו הרבה להכנת ריזוטו וגם במקרה הזה המרקם העמילני שלו חיוני להצלחת המנה. הוא מסייע למילוי להיות מעט יותר אחיד מאשר במקרה של אורז ארוך, שמתקבל "אחד אחד".
עגבניות במילוי אורז עגול מלא בהפתעות
הן יפהפיות, טעימות ולא מסובכות להכנה בכלל (קצת התעסקות אבל ממש לא נורא). המועמדות החדשות שלי לתואר המנה העיקרית של השנה. מעדיפה אותה יותר מזינה? הוסיפו קטניות מסוגים שונים – מעדשים כתומות שמתבשלות יחד עם האורז ועד חומוס או שעועית מש שבושלו מראש. אפשר בהחלט להחליף מחצית מהעגבניות להכנת פלפלים ממולאים.
כמו ברוב המתכונים שלי לאחרונה, גם את המנה הזו הכנתי בהצלחה רבה בלי טיפת שמן, מלח או סוכר. עוד על הסיבות והטכניקה תוכלו לקרוא כאן
חומרים ל-12 יחידות
12 עגבניות גדולות, בשלות אך מוצקות
1 כוס אורז עגול מלא לא מבושל
1 בצל סגול גדול
2-3 שיני שום קצוצות
4-6 עלי קייל או בוק צ'וי (העלים בלבד, בלי השדרה הקשה), קצוצים
1/2 כוס בצל ירוק, פרוס דק
חופן נדיב שמיר קצוץ (שונאים? אז פטרוזיליה)
חופן קטן עלי נענע קצוצים
1/4 כוס צנוברים קלויים
חופן צימוקים כהים וקטנים או חמוציות קצוצות (לא חובה)
2-3 תפוחי אדמה, מקולפים וחתוכים לפלחים
מלח (לא חובה), פלפל שחור גרוס
שמן זית (לא חובה)
1/4 1 כוסות ציר ירקות או מים לבישול האורז ועוד 1/4 כוס לתבנית האפייה
להגשה:
קליפת לימון מגוררת
פטרוזיליה קצוצה
+ מקלפים וחוצים את הבצל. חצי אחד חותכים לקוביות ואת השני פורסים לרצועות.
+ מכינים את המילוי: מלהיטים היטב סיר בגודל בינוני עם ציפוי נון-סטיק מעל להבה גבוה וצורבים את קוביות הבצל (מי שמעדיף יכול לטגן בשמן זית) במשך 2-3 דקות. אחרי שהבצל משחים מעט, מערבבים ומוסיפים שום. ממשיכים לצרוב עוד 2-3 דקות תוך ערבוב מדי פעם.
+ מוסיפים לבצל את האורז ואת ציר הירקות (ככה מכינים בשיטה הכי קלה וחסכונית בעולם), אם רוצים ממליחים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-20 דקות, עד שהנוזלים נספגים והאורז חצי מוכן (טועמים ובודקים).
+ בינתיים מרוקנים את העגבניות: חותכים לרוחב פרוסה מראש כל עגבניה, שתשמש כמכסה. מרוקנים את תוכן העגבניות לשתי קעריות נפרדות, כל אחת עם חצי מכמות העגבניות.
+ קוצצים דק את תוכן העגבניות מקערה אחת ומוסיפים קייל קצוץ, עשבי תיבול, צנוברים וצימוקים. מתבלים בפלפל שחור ואם רוצים גם במלח.
+ קוצצים גס את תוכן העגבניות מהקערה השניה ומשטחים בתבנית פיירקס או מתכת לאפיית העגבניות. מוסיפים את רצועות הבצל ומפזרים פלחי תפוחי אדמה. מתבלים בפלפל שחור ואם רוצים גם במלח.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים רשת באחד השלבים היותר נמוכים של התנור, כדי שמכסה העגבניות לא יישרף.
+ מסירים את המכסה מסיר האורז, מגביהים את הלהבה ומוסיפים לו את העגבניות הקצוצות עם התוספות. מערבבים וממשיכים לבשל עוד כ-5 דקות, עד שהנוזלים נספגים. מסירים מהאש.
+ ממלאים את העגבניות באורז כמעט עד לקצה (זכרו שהאורז ימשיך לתפוח באפייה), מכסים במכסה ששמרנו ומניחים בצפיפות בתבנית עם תפוחי האדמה. יוצקים לתבנית 1/4 כוס ציר או מים ואופים בתנור במשך כשעה, עד שהאורז רך לחלוטין. אם העגבניות משחימות מאד לפני שהאורז מוכן, אפשר להניח מעליהן יריעה של נייר אלומיניום.
+ מניחים על כל צלחת הגשה עגבניה אפוייה, לצידה תפוחי אדמה, עגבניות ובצל מהתחתית ומפזרים קליפת לימון ופטרוזיליה קצוצה. אפשר גם לסחוט מלמעלה מעט מיץ לימון טרי.
תגיות: עגבניות ממולאות, אורז מלא, בוק צ'וי, קייל, פלפלים ממולאים, אורז עגול, יוון
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, אורז, ירקות
נראה מעולה ומתאים לערב החג בע"ה,נראה לך שיעבוד עם קינואה? כי אין לי שימוש באורז מלא עגול חוץ מהמתכון הזה..אם לא קינואה יש לך רעיון למשהו אחר מזין? תודה!
היי שני, לא ניסיתי אבל בטוחה שזה יעבוד, כמובן זמני הבישול יתקצרו משמעותית. ואני ממליצה בחום להשתמש באורז עגול מלא! הוא נפלא כתוספת, בתבשילים, לריזוטו, חמין.. כדאי לאמץ אותו במטבח. עוד אופציה זו כוסמת למשל, ירוקה או חומה אם אוהבים (הירוקה עדינה בהרבה), גם הן מתבשלות מהר יותר, כמו קינואה.
נראה מצויין, רשמתי לי לעשות..תודה
היי,
איזה כיף, אנחנו גם חזרנו מיוון עם טעם של עוד ותכננתי להכין עלי גפן ועגבניות ממולאות.
שאלה- האם אפשר להחליף את תפוחי האדמה במשהו אחר? או לוותר עליהם?
היי, אפשר להחליף אותם בפלחי קולרבי, ארטישוק ירושלמי, שורש סלרי.. ואפשר כמובן לוותר. ואל תשכחי לעדכן איך יצא!
אפשר גם עם אורז רגיל? מה יהיו הזמנים במיקרה זה?
היי תמר, בהחלט – משך הבישול הראשוני יתקצר ל-10 דקות וגם את הנוזלים יש להפחית לחצי כוס או קצת יותר. לגבי האפייה – הייתי אופה 30-45 דקות, מספיק לריכוך מלא ולאיחוד טעמים. בהצלחה!
האם הרבע כוס נוזלים מספיקים?איל האורז מספיק להתבשל?
היי איילת, שימי לב שמדובר בכוס ורבע של נוזלים בבישול הראשוני 🙂 בהצלחה!
שלום אורי, אני "פריקית של פריקי" ורציתי לדעת האם זה יתאים פה במקום האורז המלא! תודה רבה!
אני איתך!! מתה על פריקי. וכן, לגמרי אפשרי, זה ייקח את זה לכיוון טעמים קצת אחר אבל טעים 🙂
נראה נהדר. אפשר מנגולד או תרד במקום קייל ?
בוודאי!
היי,
איך המתכון יומיים אחרי? יעבור טוב חימום חוזר?
היי בילי, כן אפשרי לחמם, בחימום תכסי בנייר אלומיניום שלא ישחים מדי והייתי יוצקת קצת מים לכל עגבניה כדי שהמילוי לא יתייבש. אפשר גם לצקת קצת מים לתבנית (לא להציף).
היי יעבוד להכין יום לפני?או שעדיף להכין הכל יום קודם ולשים בתנור לפני ההגשה?
לא הייתי אופה יום לפני, כי הן עלולות להיראות פחות טוב. אבל כן אפשר לדעתי למלא, לכסות היטב ולשים במקרר. כדאי להוציא החוצה לפני האפייה שיהיו בטמפ החדר ולא ייכנסו קרות לתנור.