בהפוכה: מקלובה גריסים
אוקי, תפסתם אותי, זה לא שגדלתי על ברכי המקלובה המהבילה שאמא שלי היתה הופכת לצלחת לעיני האורחים המשתאות. אז מה? זה בטח לא אומר שאני לא יכולה להכין אחת כזאת ואצלי, כרגיל, זה חייב להגיע עם איזה טאץ' אישי. הפעם הטאץ' הזה הגיעה בדמותם של גריסים – לא גריסי פנינה, אלא גריסים שלמים, מלאים ומאורכים, נגיסים ובשרניים. איכשהו נדמה שהדגן הזה נזנח לגמרי כשזה מגיע למתכונים פופולאריים, כמעט כל מתכון שאני מחפשת ברשת תחת המושג "גריסים" יוביל אותי לפנינים הלבנות העגלגלות, הגרסה המלוטשת של הגריסים המלאים. לא שיש איתם משהו רע, ההפך הוא הנכון, אבל לפעמים מתחשק לנסות משהו אחר. אז שלפתי את שקית הגריסים המיותמת מהארון והחלטתי לעשות לה את הכבוד הכי גדול שיש – לתת לה להחליף את האורז במנה המרשימה והחגיגית שלפניכם.
יודעי דבר לחשו לי שמקלובה היא מקלובה כל עוד יש בה כרובית. אז הנה, יש כאן כרובית וגם חצילים ודלורית ומי שרוצה מוזמן להוסיף ירקות אהובים אחרים (מי אמר תפוחי אדמה?). בדרך כלל מטגנים אותם, כדי שלא ייצאו מהסיר כשהם "מכובסים", אבל כדי לקצר התעסקויות (וגם כמויות שמן) העדפתי לצלות אותם בתנור. חוץ מהם, ערבבתי פנימה גם גרגירי חומוס, שהופכים את המקלובה הזו לארוחה מלאה. ולשאלתכם: אפשר להכין אותה עם אורז? כן, ברור שאפשר.
סדנאות בישול עם אורי שביט: לא לטבעונים בלבד!
מקלובה גריסים וירקות
תתפלאו, לא מדובר במתכון מסובך במיוחד, הדבר הכי חשוב שאתם צריכים לעשות הוא לוודא שיש לכם צלחת בקוטר של 2-3 ס"מ יותר מזה של הסיר שאתם מבשלים בו את המקלובה, כדי שתוכלו להפוך אותה בזריזות ובחתיכה אחת, ליצירת עוגה מהבילה.
חומרים ל 6-8 מנות
500 גרם (1/2 2 כוסות) גריסים מלאים (לא פנינה)
3 כוסות (400 גרם) גרגירי חומוס מבושלים (אפשר גם מוקפאים)
1 כרובית קטנה, מפורקת לפרחים בינוניים
1 חציל קטן, פרוס
1/2 דלורית, קלופה, מנוקה מגרעינים ופרוסה
1 בצל, חתוך לקוביות
4 שיני שום, פרוסות
1 ראש סלרי, חתוך לקוביות
2 כפיות בהרט
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1/2 כפית קינמון
מלח, פלפל שחור גרוס
שמן זית
1/2 5 כוסות מים רותחים
+ מחממים תנור על מצב גריל.
+ מניחים את פרחי הכרובית, פרוסות החציל והדלורית בקערה, מוסיפים שמן זית ומלח ומעסים בידיים עד שהירקות עטופים. מסדרים בשכבה אחת על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים בתנור החם כ-10 דקות לצריבה וריכוך קל.
+ מחממים שמן זית בסיר ומטגנים יחד בצל, שום וקוביות סלרי כ-5 דקות, עד שהם מתרככים ומעלים ניחוח.
+ מוסיפים גריסים וחומוס, מערבבים וממשיכים לטגן כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את התבלינים, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מוציאים לקערה.
+ מסדרים את פרוסות החציל ומחצית מפרחי הכרובית על תחתית הסיר. משטחים מעליהם מחצית מכמות הגריסים ועל הגריסים מניחים פרוסות דלורית ויתר פרחי הכרובית.
+ משטחים מעל הירקות את הגריסים שנותרו ומוסיפים את המים הרותחים. מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה, עד שהגריסים רכים וכל המים נספגים. משהים במכסה סגור 10 דקות נוספות.
+ מסירים את המכסה ומניחים על הסיר צלחת גדולה הפוכה, כך שתכסה אותו היטב. מצמידים את הצלחת בשתי הידיים לסיר והופכים אותו בבת אחת. מרימים בזהירות את הסיר ומגישים את המקלובה ההפוכה למרכז השולחן.
הכי טעים גריסים.ואני גם שמה חציל בה
מעולה!
קניתי בטעות גאיסי פנינה, לא יעבוד?
מעניין.. לא ניסיתי, יש להם מרקם מאד ספציפי, קצת חלקלק כזה, לא סגורה איך זה ייצא.. אפשר תמיד להכין עם אורז אם את לא בטוחה.
תודה אורי. אני אנסה… שנה טובה 🤍