פאינה או פרינטה: לביבות חומוס איטלקיות
פאינה, מאכל מסורתי שנדד מאיטליה לארגנטינה ואורוגוואי, יכול בקלות להפוך למנת חנוכה ישראלית לוהטת, שתלווה אתכם גם לתוך השנה הבאה
בשם "פאינה" נתקלתי לראשונה כאשר איתי (אהלן!) פרסם בפייסבוק מנה של מקושקשת שהכין מ"אבקת פאינה". מיד חקרתי אותו במה מדובר והתברר להפתעתי שאותה אבקה מסתורית היא בעצם קמח חומוס לא קלוי, אותו אחד שמשמש אותי להכנת חביתה, פשטידה או קציצות. מדובר במאפה מסורתי פשוט שמקורו באיטליה (שהם הוא נקרא Farinata) ומשם הוא נדד לדרום אמריקה. מתברר, שבמקומות מסויימים מגישים אותו כחלופה לפיצה (היי, הוא גם נטול גלוטן!) עם תוספת בצל מטוגן או שמשתמשים בו כתוספת על פיצה – מניחים משולש של פאינה על משולש הפיצה ואוכלים יחד. חקרתי קצת וקראתי מתכונים שונים והחלטתי לייצר את הפאינה שלי, עם תוספות טעם שנמצאות כבר בתוך הבצק עצמו ומשדרגות אותו פלאים. את המאפה המוכן אפשר לחתוך לריבועים או מלבנים ולהגיש כלביבות אפויות נהדרות לחנוכה. הן גם עשירות בחלבון וגם מרעננות את שולחן החג במנה קצת פחות שגרתית. אצלנו טרפו אותן.
לביבות תפוחי אדמה וגזר
גם פאנלה זו לביבת חומוס איטלקית
פאינה: לביבות חומוס איטלקיות
שימו לב שיש להתחיל את ההכנה לפחות שעה (עד לילה) לפני שמכניסים את הפאינה לתנור. אם לא מגישים את הלביבות מיד, מומלץ להכניס אותן לכלי אטום ולחמם בעדינות לפני ההגשה. הכינו מראש מטבלים כמו יוגורט סויה או גבינת סויה רכה, פסטו, עגבניות טריות מרוסקות או מטבל אבוקדו.
חומרים לכ-40 חיתוכיות
3/4 2 כוסות קמח חומוס
1 כף אורגנו יבש
1/2 כפית צ'ילי יבש גרוס (לא חובה)
מלח ים, פלפל שחור גרוס
4 כוסות מי ברז חמימים
12-14 עגבניות מיובשות
1/4 כוס שמן זית + 2 כפות לטיגון
1 בצל סגול או לבן, קצוץ דק
1 כף עלי טימין טריים
+ מניחים בקערה קמח חומוס, אורגנו, צ'ילי יבש, מלח ופלפל ומערבבים היטב. מוסיפים מים חמימים וטורפים היטב עד שמתקבלת בלילה דלילה מאד ללא גושים. מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר לפחות שעה עד לילה.
+ מניחים את העגבניות המיובשות בקערית ומכסים במים רותחים. משהים לפחות 15 דקות ומסננים. מעבירים למיכל של מעבד מזון, מוסיפים שמן זית וטוחנים גס.
+ מחממים במחבת 2 כפות שמן זית ומטגנים את הבצל הקצוץ מעל להבה בינונית-גבוהה 5-10 דקות תוך כדי ערבוב, עד להזהבה. מסירים מהאש.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית תנור גדולה בנייר אפייה.
+ מוציאים את בלילת החומוס מהמקרר, מסירים את הקצף אם הצטבר ומערבבים שוב. מוסיפים את העגבניות הטחונות עם השמן, הבצל המטוגן ועלי טימין טריים ומערבבים היטב.
+ יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים במרכז התנור 25-30 דקות, עד שהמאפה מתמצק ומזהיב. מוציאים מהתנור, חותכים לריבועים או מלבנים ומגישים לצד מטבלים קרירים.
נראה נפלא,
האם אפשר להחליף את העגבניות המיובשות בעגבניות רגילות?
במיובשות יש חומר משמר ולהכין לבד זה כבר התארגנות ….
תודה 🙂 אני מאמינה שכן אבל זה ייתן תוצאה שונה. תרוקני את העגבניות מהמיץ והגרעינים ותפחיתי קצת מכמות המים (כי יש בהן הרבה נוזלים). עדכני איך יצא!
נראה נפלא!!! תודדה אורי
היי אורי,
קריטי שקמח החומוס נא או שאפשר עם קמח חומוס קלוי?
כן, לצערי קמח קלוי לא יתאים