קפיצה ליפן: חציל דנגאקו וסלט אצות ברוטב גומא
כשאבישג גורדין מארחת, היא עושה את זה מכל הלב ועם כל כללי הטקס. כשהיא מארחת יחד עם חברתה היפנית צ'יאה, מדובר בחוויה מפעימה ויוצאת דופן שמרגישה כמו טיסה לארוחת צהריים ביפן. שני מתכונים מתוך ארוחה בלתי נשכחת
אבישג היא כבר חברה ותיקה. כשרק הפכתי לטבעונית (אוטוטו תשע שנים!), היא היתה הראשונה שהושיטה לי יד לעזרה והובילה אותי בנבכי תחליפי הביצה עם מתכון טעים במיוחד (וצילום גרוע במיוחד) לבראוניז מפנקים. אבישג התארחה בסדנת הבישול הראשונה שהעברתי אי פעם, תרמה לי מתכונים לארוחת שבת, לעוגת פרג ולטארט אפרסקים אישי (זה הרגע להכין אותו) ולאחרונה גם יצא לנו לצאת לטיול קולינארי וחווייתי במיוחד בנצרת יחד עם הצלע השלישית שלנו, הבשלנית המוכשרת אורנה זביידה. שלוש פודיות מושבעות, שיכולות לדבר שעות על אוכל, לרחרח יחד תבלינים ולצחוק בלי סוף על החיים. אבישג הביאה לארוחת בוקר אוניגירי – משולש אורז ממולא מהמטבח היפני – ומאז אורנה ואני מחכות לארוחה היפנית שהיא הבטיחה לנו. כי לאבישג יש כישרון בידיים וכישרון לאירוח וכישרון אסתטי לא מבוטל (לא סתם היא עוסקת באדריכלות ועיצוב פנים, לחצו כאן כדי להגיע לאתר שלה) והיה ברור שארוחה אצלה תהיה חגיגה.
השבוע אבישג הגשימה לאורנה ולי את המשאלה והזמינה אותנו לארוחה המובטחת, כשלצידה על הסירים והצ'ופסטיקס חברתה היפנית צ'יאה, שמתגוררת בארץ באופן זמני. אין לי מילים לתאר את המנות המענגות שהשתיים טרחו עליהן לאורך כל הבוקר (צ'יאה הכינה טבלת הכנות עם מדבקות!) – היה שם חציל אפוי, מרק מיסו, סלט עם רוטב חלומי, שעועית ירוקה מתפצחת במיסו ואגוזי מלך, סושי בהרכבה אישית ועוד מעדנים. הפקקים שתפסו אותנו בדרך נעלמו כלא היו, הקורונה נשכחה, החום המהביל של העיר התפוגג וארבעתנו זכינו לכמה שעות של עונג אמיתי, עם חברה משובחת, אוכל מרגש והמון שיחות על טכניקות בישול וטעמים וצחוק מכל הלב – כאילו קפצנו לרגע לעולם אחר.
כדי לאפשר לכם לטעום ולו מעט מהתענוג הזה, חילצתי מאבישג שניים מהמתכונים שהוגשו בארוחה ואני ממליצה לכם בחום למהר ולהכין אותם. כוס סאקה קטנה בצד, מוזיקה נעימה ברקע, מזגן עובד בכל הכח וגם אתם תמריאו, אני בטוחה.
עוד מתכונים אסייתים נהדרים:
כדורי טופו ברוטב קארי בוטנים
בודהה בול קיצי
מוקפץ יובה עם אטריות סובה
חציל דנגאקו: חציל צלוי ברוטב מיסו
כדי שהמתכון הזה ייצא מושלם כמו זה שאכלנו אצל אבישג, היא ממליצה לקנות חומרים איכותיים לרוטב – מיסו מתוצרת יפן ומירין איכותי של הביוקר. אל תוותרו על הטיגון המקדים, הוא נותן את האקסטרה טעם למנה.
חומרים ל-4 מנות
2 חצילים מוצקים ומבריקים
שמן לטיגון
חופן שומשום
לרוטב:
2 כפות גדושות מיסו בהיר
1 כף גדושה מיסו כהה (אפשר להחליף בעוד מיסו בהיר)
1 כף סוכר
1 כף מירין
1 כף סאקה (או כף נוספת מירין)
3 כפות ציר ירקות או מים
+ מערבבים היטב בסיר קטן את המיסו והסוכר. מוסיפים מירין, סאקה וציר או מים ומערבבים. מדליקים את האש ומחממים מעל להבה קטנה (חשוב שהמיסו לא יתחמם מדי, כדי לשמור על הערכים התזונתיים המעולים שלו) רק עד שהרוטב מתאחד ומסמיך. מסירים מהאש.
+ חוצים את החצילים לאורכם (לא מסירים את הגבעול). עם קצה הסכין חורצים בעדינות מסביב לכל חצי חציל, כך שייווצר חריץ דק בין הקליפה לבשר החציל (אפשר להשאיר שוליים של 2-3 מ"מ כדי לא לפגוע בקליפה). חורצים חריצים אלכסוניים לרוחב החציל משני הכיוונים (שתי וערב), כך שייווצרו קוביות-מעויינים. הופכים את החציל וקוטמים כ-4 מ"מ כדי לייצר בסיס יציב.
+ יוצקים למחבת רחבה שמן לטיגון רדוד ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה. כשהשמן חם, מטגנים את החצילים משני הצדדים להזהבה. מוציאים לנייר סופג.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ מניחים את החצילים המטוגנים על מחבת מרופדת בנייר אפייה ויוצקים עליהם את הרוטב בעזרת כף, כך שכל פני החציל יכוסו ברוטב. אופים כ-30 דקות, עד שהחצילים מתרככים ומתקרמלים והרוטב מתקשה מעט. מפזרים מעט שומשום ומגישים.
סלט וואקמה ברוטב גומא
תשכחו מסלטי האצות הסטנדרטיים שאתם מכירים מהמסעדות היפאניות. הסלט הזה הוא ליגה אחרת, בזכות רוטב מעלף שיש לו המון גרסאות. זו של אבישג היתה מופלאה.
חופן אצות וואקמה מיובשות
2 מלפפונים טריים ומוצקים
1-2 כוסות נבטים טריים – שעועית ו/או חמניה
1 צנונית חתוכה לרצועות דקות
1/2 בצל שאלוט או בצל סגול קטן, פרוס לרצועות דקיקות
לרוטב:
2 כפות טחינה לבנה
1 כף מיסו לבן
1 כף רוטב סויה
1 כף מירין
1 כף חומץ אורז
2 כפות ציר ירקות או מים
1/2 שן שום כתושה
קורט סוכר
+ משרים את האצות במי ברז למשך 10 דקות. מסננים וסוחטים היטב. מעבירים לקערה.
+ יוצרים רצועות דקיקות מהמלפפונים באמצעות קולפן, מסביב לגרעינים (את המרכז שמכיל הרבה גרעינים ומים, זורקים). מניחים את רצועות המלפפונים במסננת מעל קערה, להגרת נוזלים.
+ מעבירים את כל חומרי הרוטב לצנצנת, סוגרים במכסה ומנערים היטב בכל הכח, כדי לקבל רוטב חלק ואחיד.
+ מסדרים את הנבטים, הוואקמה, הצנונית והבצל בקערת הגשה. יוצרים גלילים מרצועות המלפפונים ומסדרים מסביב. יוצקים מעל את הרוטב ומגישים מיד.
הכנתם את המתכונים של אבישג? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם או להשוויץ בקהילה של טבעוניות נהנות יותר
תגיות: אצות, אבישג גורדין, אוכל יפאני, מיסו, יפני טבעוני, יפן, מתכונים יפניים, סלט וואקמה, חציל אפוי, חצילים
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
אורי, איזה כייף לראות את זה מהעיניים שלך! בעיני, אין על אוכל יפני, על האיכות של המרכיבים מול הניואנסים של הטעמים העדינים. היה תענוג גדול לארח ובוודאי נעשה זאת שוב בקרוב!
איזה אושר!! אין מילים להודות על האירוח המושלם <3
הי איריס,
כשאמרתי טחינה לבנה התכוונתי לטחינה שאינה משומשום מלא, שהיא כהה יותר. הלבנה אמנם עם פחות ערכים תזונתיים אבל הטעם שלה עדין יותר ודומה יותר לממרח שומשום שיש ביפן.