אהבה מביס ראשון: קיש פטריות וכרישה
גם מישהי כמוני שהיא לא הטיפוס הקלאסי של קיש וסלט בבית קפה, מפתחת לפעמים חשק בלתי נשלט לביס מקיש טעים ממש. אז הכנתי לי אחד בלי קמח בכלל, רק הונח על השולחן וכבר נזלל
אני לא טיפוס של קישים אבל וואלה, מדי פעם ברור שגם לי מתחשק לאכול קיש טעים ממש. קיש זה לא פשטידה, הוא כל כך הרבה יותר אלגנטי וקלאסי ומבחינתי מה שעושה את ההבדל אלה השכבות והמרקמים השונים שלו – התחתית הפריכה מצד אחד, המילוי הנימוח מצד שני ובאמצע – עולם שלם של ירקות ותוספות. ברור שאין שום בעיה לייצר מרקמים נהדרים כאלה גם בגרסה שאין בה מוצרים מהחי ואין מה לעשות, המראה שלו תמיד יהיה חגיגי ומרשים כשתניחו אותו על השולחן, במיוחד אם תאפו אותו כמוני בתבנית ייעודית.
גאלט כבר הכנתי כמה פעמים (למי שלא מכיר, מדובר בקיש/פאי פראי שמכינים ללא תבנית), אז לכבוד הקיש הרציני הראשון שלי החלטתי להחליף את הבצק הפריך הקלאסי בתחתית מלאה בריאות עם אפס אחוזי קמח – שילוב של שיבולת שועל ושקדים עם טוויסט קטן ומפתיע בפנים (תכף המתכון מגיע). הטעם שלה מעולה והפריכות מושלמת, אז הייתי חייבת לפזר מעט ממנה גם מלמעלה, כדי להוסיף עוד קצת קראנצ'יות, שלא ייחסר. למילוי השתמשתי בקרם קשיו (היי, ממש לא חייבים להשרות אותו במתכון הזה!) ועל השידוך המושלם של פטריות וכרישה אני לא צריכה להוסיף. תטעמו בעצמכם ונדבר אחר כך.
לחצו כאן לאוסף ענק של מתכונים טבעוניים לשבועות
ומה לקינוח?
עוגת ביסקוויטים-גבינה ללא אפייה
פאי תותים עם קרם משי
הכנתם? בואו לספר ולהשוויץ בתוצאות באינסטגרם או בקהילה של טבעוניות נהנות יותר בפייסבוק <3
קיש פטריות וכרישה
בא לכם על תוספות אחרות לקיש? עופו על זה – עגבניות שרי, פלפלים צבעוניים, ברוקולי, תרד – מה שבא לכם. מה שבטוח, לא הייתי מוותרת על הפטריות המיובשות בתחתית.
חומרים לתבנית פאי בקוטר 22 ס"מ.
לתחתית:
1/2 1 כוסות (150 גרם) שיבולת שועל (אני השתמשתי בשיבולת שועל מורנפלייק)
1/2 1 כוסות (220 גרם) שקדים טבעיים שלמים (לא מולבנים)
1/3-1/2 כוס שמן זית
חופן קטן פטריות פורצ'יני מיובשות (להשיג בכל סופר, אפשר גם לוותר) – לא צריך להשרות
מעט מלח
למלית:
2 כוסות (260 גרם) קשיו טבעי (לא צריך להשרות!)
1 כוס מים או חלב צמחי ללא תוספת סוכר (סויה, שיבולת שועל, שקדים וכדומה)
1/2 כוס שמן זית
2 שיני שום
2 כפות קורנפלור
1 כף שמרי בירה
2 כפות חומץ בן יין או חומץ תפוחים
מלח, פלפל שחור גרוס
לירקות:
1 גבעול כרישה בינוני, פרוס דק
1 סלסילה (250 גרם) פטריות שמפיניון, פרוסות
חופן קטן עלי תימין טריים
מלח, פלפל שחור גרוס
2-3 כפות שמן זית
+ מכינים את הקלתית: מעבירים את כל החומרים למיכל של מעבד מזון (מתחילים עם 1/3 שמן זית) וטוחנים היטב (אל תתקמצנו) עד שמתקבלת תערובת פירורית דקה שאפשר להדק יחד כמו בצק. אם היא יבשה מדי, מוסיפים עוד מעט שמן זית.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות.
+ שומרים בצד 1/4 כוס מהתערובת לקישוט ומשמנים את התבנית במעט שמן זית. משטחים בתבנית את יתרת התערובת כך שתכסה בשכבה אחידה את התחתית והשוליים. מהדקים היטב.
+ אופים את הקלתית בתנור החם במשך 10 דקות להזהבה קלה. מוציאים ומניחים להצטנן. שומרים על התנור חם.
+ בינתיים מקפיצים את הירקות: מחממים כ-2 כפות שמן זית במחבת רחבה או סוטאז' ומטגנים את הכרישה כ-5 דקות, לריכוך קל. מוציאים לקערה.
+ מוסיפים עוד מעט שמן, מחממים שוב ומטגנים את הפטריות עם התימין 2-3 דקות, עד שהן משחימות ומתרככות מעט (אבל לא סמרטוטיות). מסננים מנוזלים ושומרים כ-1/4 מהפרוסות בצד לקישוט. את היתר מעבירים לקערה עם הכרישה, מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים.
+ משטחים את הירקות על התחתית האפוייה בשכבה אחידה ומכינים את המלית: מעבירים את החומרים למיכל של מעבד מזון וטוחנים לקבלת קרם חלק (תטחנו היטב אבל לא נורא אם הוא יישאר קצת גרגירי, אחרי האפייה זה ייעלם לגמרי). משטחים את הקרם על הירקות ומנענעים את התבנית בעדינות כך שהקרם יחלחל פנימה ולא יישארו חללים ריקים. משטחים.
+ מסדרים על קרם הקשיו את הפטריות ששמרנו בצד ומפזרים מתערובת השקדים ושיבולת השועל.
+ אופים את הקיש בתנור החם כ-25 דקות, עד שהשוליים והמלית יציבים וזהובים. מוציאים ומניחים להצטנן כ-15 דקות לפני שפורסים ומגישים.
המתכון בשיתוף מורנפלייק – שיבולת שועל אנגלית.
תגיות: ללא גלוטן, קיש טבעוני, קיש פטריות, מתכון לקיש, מתכון לקיש טבעוני, איך מכינים קיש, תחתית לקיש, פטריות, קיש ללא גלוטן, שיבולת שועל
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני, מאפים
היי תוכלי להסביר על התהליך של הכנת הקרם? השתמשת באגוזי קשיו שלמים שפשוט טחנת?
בדיוק כך! את שמה את כל הרכיבים במעבד מזון וטוחנת. ממש פשוט.
שמרי בירה הם ללא גלוטן? אפשר לוותר עליהם? מה יכול להחליף אותם?
היי רחל, שמרי בירה הם עקרונית ללא גלוטן, צליאקים צריכים לחפש את הסוגים שמצויין עליהם במפורש "ללא גלוטן", יש כאלה. אין ממש דרך להחליף אותם, הם נותנים טעם מעניין ועמוק יותר, אבל אפשר לוותר עליהם.
משהו מבולבל בהכנה
היי נילי, יכולה לומר איפה הבעיה? אשמח לעזור.
אפשר להשתמש בקמח שיבולת שועל במקום בשיבולת שועל? ואם כן – זה ישפיע על הכמות שצריך?
ושאלה לגבי הפורצ'יני – להוסיף אותן כמו שהן? יבשות?
היי הדס, כן קמח יעבוד, רק טחני הכל יחד היטב שיתגבש. לגבי הכמות, בואי נגיד שתפחיתי קצת, תתחילי מכוס, אולי כוס ורבע. לגבי הפורצ'יני – יבשות! הן יהפכו לקמח בעצמן 🙂
מעולה, אנסה! תודה רבה וחג שמח ☺️
אחד הקישים הכי טובים שיצא לי להכין….טעם נפלא.מבחינתי להכין אותו כל הזמן אבל לא נעים לי מהמשפחה. מומלץ בחום מתכון מ ע ו ל ה!!!! תודה רבה לך
הי אורי 🙂
הייתי בארבעה סופרים ובאף אחד לא היו פטריות פורצ'יני. אעפה עוד אפשר למצוא? כמה קריטי זה לטעם?
מה!! אצלנו יש במכולת 🙂 זה ממש בכל מקום. בכל מקרה לא יקרה כלום אם תוותרי.
הי, מצטרפת להערה לגבי הפורצ׳יני, לאחר הרבה חיפושים נמצא בחנות תבלינים. לא זמין כל כך.
שאלה, האם אפשר להחליף בפטריות שיטאקי מיובשות? 🙏🥺
אפשר אבל הן לא ייתנו את אותו אפקט בדיוק.. יש כנראה חוסר בגלל שהן מגיעות מאיטליה (קורונה..)
רואה את המתכון כרגע ורוצה להכין אין לי את החומץ ניתן לוותר?
היי יעל, אפשר – הייתי מוסיפה לימון אם יש לך.
היי
הכנתי. משום מה התחתית ממש התפוררה. ידוע לך למה זה יכול לקרות?
היי, ייתכן שהיתה יבשה מדי או שלא טחנת אותה מספיק והשומן לא נתפס. אז להבא – לטחון יותר ואם צריך קצת יותר שמן 🙂
הכנתי ויצא מדהים. אפילו נראה כמו בתמונה 😲
תודה על המתכון!
יאאאאא איזה אושר!!
אחד הקישים הכי טובים שיצא לי להכין….טעם נפלא.מבחינתי להכין אותו כל הזמן אבל לא נעים לי מהמשפחה. מומלץ בחום מתכון מ ע ו ל ה!!!! תודה רבה לך
איזה אושר!! תודה
הי, תודה על המתכון! אפשר להחליף את השקדים בקלתית באגוזי מלך?
לא רואה סיבה שלא 🙂
הכנו לחג, יצא ממש טעים ומיוחד..נכנס לשמורים.
איזה כיף לשמוע שני!