סלט תפוחי אדמה פריכים ברוטב מפתיע
קיץ, פיקניקים וארוחות עם חברים תמיד עושים לי חשק להכין סלט תפוחי אדמה, ה-סלט האהוב עלי מילדות. הפעם החלטתי להתחכם פעמיים – גם לצלות את תפוחי האדמה בשיטה מושלמת וגם להחליף את המיונז הטבעוני ברוטב חמצמץ ולא שגרתי. יצא מושלם
כשהייתי ילדה, אמא שלי היתה מושיבה אותי ליד סיר עם תפוחי אדמה שלמים ומהבילים ומצווה עלי לקלף אותם. הם היו לוהטים וענקיים בידיים הקטנות שלי, אבל לא היה לי אכפת, כי מלאכת הקילוף היתה שלב הכרחי בדרך בה יגיעו לבטני הררים של סלט תפוחי אדמה (הגרגרנות שלי התחילה בגיל צעיר ומעולם לא נטשה).
סלט תפוחי אדמה (שלא ברור לי מדוע יש אנשים שקוראים לו סלט מיונז.. לאיזה סוג אתם שייכים?) תמיד היה אחד האהובים עלי וכשגדלתי למדתי לחבב גרסאות אחרות שלו, שלימים הפכו לטבעוניות. השילוב של הפחמימה העמילנית הטעימה בעולם, ירקות במצבי צבירה שונים ורוטב טעים תמיד עשו לי חשק לעוד.. מין חוק טבע שכזה.
החשק לעוד סוג של "סלט תפוחי אדמה" הולך ומתגבר אצלי בעונה החמה, תקופה של חיפוש אחרי אוכל שיהיה משביע, מפנק וטעים, רק בלי עבודה ממושכת במטבח ואם הוא מתאים לפיקניק ועובד טוב כשהוא קר או בטמפרטורת החדר, אז בכלל מדובר בניצחון. ככה נולד הסלט הזה, שהחלטתי לתבל הפעם באופן קצת פחות שגרתי – עם טחינה!
הטחינה שבחרתי עבורו, טחינה מלאה של אל-ארז, היא לא רק אחת הטעימות שמיוצרות בישראל, היא גם עשויה מ-100% שומשום ממחוז הומרה שבאתיופיה, שנחשב לעילית של השומשום האתיופי. הטחינה הזו, במיוחד בגרסתה המלאה, מכילה כמויות מרשימות של ברזל וסידן (זוכרים את התחקיר של כלבוטק?), ככה שבמטבח שלי שהופך עם הזמן יותר ויותר בריא, היא בודאי עדיפה על כל סוג של שמן, שבכלל אין בו צורך במתכון הזה.
שמחתי גם לגלות שמאז 2003 מדובר בעסק של נשים (לא מובן מאליו במגזר הערבי והאמת שגם לא ביהודי, למרבה הצער), שמנהלות אמא ובת מאז נפטר אבי המשפחה. באמת כיף לגלות שהן עושות עבודה כל כך טובה!
מעוניינים לעבור לאורח חיים בריא יותר? נפתחה ההרשמה לקורס החדש!
ספרו לי איך יצא, אם תפוחי האדמה האלה הם באמת הצ'יפס החדש והמושלם ואילו ירקות אתם מעדיפים ל – בדיוק בשביל זה יש כאן מקום לתגובות, יש עמוד פייסבוק, קבוצה מקסימה וכמובן גם אינסטגרם (תודו שזאת מנה קלאסית לתמונות). מחכה לשמוע מכם!
סלט תפוחי אדמה צלויים עם דאבל טחינה
במתכון הזה השתמשתי בטחינה בשני אופנים שונים – גם כדי להקרים ולהשיען את תפוחי האדמה הצעירים והבצל ולתת להם מעטה עדין ופריך (שיטה שתעבוד מצויין גם בלי קשר לסלט) וגם כרוטב לסלט עצמו. כמובן שאתם יכולים לשחק עם המרכיבים – אם בא לכם תוספת טריה אחרת, אתם יכולים להחליף את הפלפל הצהוב בירק אחר שאתם אוהבים (אפילו גפרורי מלפפונים) ואת החומץ אפשר להחליף בעוד לימון או בסוגי חומץ אחרים (תפוחים יעבוד נפלא). אפשר להשתמש כמובן בטחינה רגילה ולא מלאה.
לתפוחי אדמה פריכים:
500 גרם תפוחי אדמה צעירים ושטופים, על קליפתם
1 בצל סגול קטן, קצוץ דק
2-3 שיני שום כתושות
1/4 כוס טחינה (אני השתמשתי במלאה של אל-ארז)
מיץ מ-1 לימון
2 כפות מים
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/4 כפית פפריקה מעושנת
1/2 כפית צ'ילי יבש גרוס (לא חובה)
מלח ים, פלפל שחור גרוס
לסלט:
1 צרור עלי קייל מסולסלים + מיץ מ-1/2 לימון לריכוך
1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות דקות
חופן עלי רוקט קצוצים
חופן גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
חופן עירית קצוצה (גוזרים במספריים)
קליפה מגורדת מחצי לימון
לרוטב:
1/4 כוס טחינה
1 כף חומץ בן-יין אדום
1 כפית חרדל חלק
מיץ מ-1/2 לימון
2-3 כפות מים
מלח
המתכון בשיתוף טחינה אל-ארז.
+ מחממים תנור ל-180 מעלות ומכניסים אליו תבנית שטוחה וגדולה.
+ צולים את תפוחי האדמה: חוצים את תפוחי האדמה לאורכם ומניחים בקערת ערבוב. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים היטב בידיים, כך שתפוחי האדמה ייעטפו ברוטב מכל הכיוונים.
+ מוציאים בזהירות את התבנית החמה מהתנור ומרפדים בנייר אפייה. מניחים את תפוחי האדמה על הנייר כשהצד החתוך כלפי מטה ומרוקנים מעליהם את כל תכולת הקערה (קוביות הבצל הנותרות יהפכו ל"קרוטונים" קריספיים, מצוין!).
+ צולים כ-20 דקות בתנור החם, הופכים וצולים 10 דקות נוספות עד שתפוחי האדמה זהובים, פריכים ורכים – אך לא מתפרקים (אפשר לבדוק בנעיצת סכין חדה). מוציאים ומניחים להתקרר.
+ מפרידים את עלי הקייל מהשדרה המרכזית הקשה ומעבירים לקערה (אפשר לקרוע אותם קצת אם הם גדולים). סוחטים מעל חצי לימון ומעסים בידיים כדי שיתרככו מעט. מוסיפים רצועות פלפל צהוב, פטרוזיליה ורוקט ומערבבים.
+ מניחים בקערית את כל חומרי הרוטב מלבד המים וטורפים היטב. מוסיפים מים בהדרגה עד למרקם חלק ונוח לזילוף. טועמים, ואם צריך מתקנים תיבול. אם רוצים אפשר להעביר לשקית זילוף קטנה.
+ מרכיבים את הסלט ומגישים: מרפדים קערת סלט בעלים הירוקים עם הפלפל, מניחים עליהם את חצאי תפוחי האדמה הזהובים ומפזרים מעליהם את הבצל הקריספי שנשאר בתבנית, עירית קצוצה וקליפת לימון. מזלפים בנדיבות מהרוטב ומגישים.
עוד מתכונים מעולים עם טחינה:
סינייה כרובית – כרובית מוקרמת עם טחינה
ריזוטו חיטה ירוקה (פריקי) עם טחינה
עוגיות טחינה וחמאת בוטנים
תגיות: פלפל, תפוחי אדמה, טחינה, יום העצמאות, קייל, סלט תפוחי אדמה
קטגוריות: פוסט נבחר, מהיר וטבעוני
נראה משהו משהו, תודה!
רק הערה קטנה וחברית (אני מקווה;)) על "לא מובן מאליו במגזר הערבי"–לא, כי במגזר היהודי יש מלא עסקים של נשים, נשים מנהלות, אין אלימות מגדרית, ובכלל, אין פטריארכיה…
מסכימה לגמרי, אשנה בהתאם. פשוט באמת שמחתי והתרגשתי לגלות את זה 🙂
ברור, ברור :))