חמין טבעוני: אהבה ממבט שני
לא תמיד אנחנו מוכנים לקריאה של החורף להכניס סיר מלא כל טוב לתנור. מתכון לחמין טבעוני ספונטני, שהתגלה כהברקה
למתכוני חורף נוספים:
נזיד שעועית לבנה עם גריסים ועגבניות
דאל הודי טעים ומהיר
מרק שני סוגי אפונה קל להכנה
תמיד אהבתי חמין. את הריח העמוק והחם שממלא את הנחיריים, את המרקם הנימוח של תכולת הסיר המהביל, את הצבע השזוף של תפוחי האדמה ואת הטעם. טעם של בית, של משפחה, של אהבת אם ללא תנאי. אז כן, אני אכלנית חמין מושבעת, אבל בשלנית חמין? בכלל לא מתיימרת להתחיל להיות. אין לי סודות להשחמה עמוקה ורשימת טיפים וטריקים ששקדתי עליה כל חיי הבישול שלי.
את העשור הקודם של חיי חלקתי עם בן זוג שכל מה ששהה יותר משעה בסיר לא עבר אצלו את סף הצלחת ("לא אוהב שהכל מקבל את אותו טעם". לכו תבינו). גם הילד, נו, לא מת על הרעיון. אז לכו תכניסו לתנור סיר גדול מלא בכל טוב בשביל לאכול אותו לבד ועוד להכין מנה נוספת בשביל מי שלא אוהב. כך קרה שעד למעבר לטבעונות לא הכנתי חמין בעצם אף פעם והמתנתי בסבלנות להזמנה של אחרים.
החמין הראשון שהכנתי היה זה של אייל מרון ממסעדת "טשרניחובסקי 6". הוא יצא מקסים, סיר ענקי (אפשר בשקט לחתוך בכמויות) של חמין אמיתי. עם אותו ניחוח אהוב ומוכר של בית וגעגועים לאמא ונחמה חורפית שרק מכורי חמין כבדים מבינים. אגב כבדות, החמין הזה הרבה פחות כבד מהחמין של ימי הקודמים – כנראה שהאחראי ללכך הוא יותר הבשר והשומן ופחות הדגנים והקטניות.
שנה חלפה, חורף חדש הגיע ואיתו הכמיהה הישנה לחמין מנחם. אלא שהשבת האחרונה תפסה אותי לא מוכנה בעליל – היו לי זלעפות גשם ורוחות קרות, אבל חומרים לגמרי אחרים במזווה. שאני אוותר? ממש לא. הכנתי חמין אחר – חמין ספונטני, מלא טעמים עמוקים, שלא הפסקתי לנשנש עד שהגעתי לקרקעית הסיר. והנה שוב השבת בפתח, עם גשם או בלעדיו, הפעם לא יתפסו אותי לא מוכנה.
חמין עדשים שחורות וחיטה ירוקה
בלי הכנות מיוחדות מראש, מכינים חמין שכולו חגיגה של טעמים אדמתיים ומעושנים, שיחממו לכם את הבטן ואת הלב.
חומרים ל 4-6 מנות
1/2 1 כוסות עדשים שחורות, רצוי להשרות כמה שעות אבל לא חובה
1/2 1 כוסות חיטה ירוקה (פריקי), מושרית למשך שעה במי ברז ושטופה היטב
3-4 תפוחי אדמה פרוסים לפרוסות עבות
2-3 בטטות פרוסות לפרוסות עבות
2 גזרים פרוסים לפרוסות עבות
1 בצל סגול חצוי ופרוס
1 בצל לבן חצוי ופרוס
5 שיני שום מעוכות
4-5 תמרי מג'הול מגולענים
4-5 עלי מרווה טריים
עלים מ 4-5 ענפי טימין טריים
2-3 עלי דפנה
1-2 כפות חומץ בלסמי
מלח ים, פלפל שחור
שמן זית
+ מחממים שמן זית בסיר כבד שמתאים גם לתנור. מאדים את הבצלים, שיני השום ועלי המרווה במשך כ-5 דקות, מוסיפים חומץ בלסמי וממשיכים לאדות כ-5 דקות נוספות, עד שהירקות מתרככים ומשחימים מעט (זהירות לא לחרוך).
+ מוסיפים את פרוסות תפוחי האדמה, הבטטות והגזרים ומאדים יחד כ-5 דקות נוספות. מוסיפים את התמרים המגולענים, הטימין ועלי הדפנה ומשטחים מעל הכל את החיטה הירוקה השטופה (יש בה שאריות אפר מתהליך העישון, שטפו היטב) ואת העדשים המסוננות. מתבלים במלח ובפלפל ויוצקים מים רק עד לכיסוי. מכסים ומביאים לרתיחה.
+ מחממים תנור ל-100 מעלות.
+ מכניסים את הסיר מכוסה לתנור למשך הלילה (לפחות 8 שעות). במידת הצורך ניתן להוסיף מעט נוזלים. ניתן להכין על פלטה או בבישול (קצר יותר, נניח של 4 שעות), אבל עדיף להכין בתנור כי החום עוטף את הסיר מכל הכיוונים.
יא איך בא לי עכשיו חמין!! הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם
תגיות: איך מכינים חמין טבעוני, חמין, חמין מתכון, אורי שביט, פריקי -, חיטה ירוקה, עדשים שחורות, חמין טבעוני, חמין צמחוני, מתכון חמין, מתכון חמין צמחוני, מתכון לחמין
קטגוריות: מהיר וטבעוני, פוסט נבחר
האם אפשר להכין את זה בסלואו-קוקר במקום בתנור?
קיבלתי אחד כזה לחג ואין לי מושג מה לעשות בו:-)
http://www.amazon.com/Crock-Pot-SCCPVL610-S-6-Quart-Programmable-Stainless/dp/B004P2NG0K/ref=sr_1_19?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1356629368&sr=1-19
לא מכירה את המכשיר, אבל מאמינה שכן.
נראה טוב
אורי, אפשר להחליף את הפריקי באורז מלא?
לא ניסיתי, אני מניחה שכן, צריך רק להשגיח על מה שקורה עם הנוזלים, כי אורז סופח המון.
מעולה! פעם ראשונה שחמין מצליח לי.
בדיוק היו לי עדשם מונבטות, והחלפתי את החיטה הירוקה בחיטה מלאה רגילה (זה מה שהיה). היא צורכת כנראה אותה כמות נוזלים, כי יצא בול.
טעים ממש ממש 🙂 תודה!!!
איך את מתגברת על בעיית הגזים שהעדשים השחורות, החיטה והבטטה יוצרים? הכנתי משהו דומה, כנראה לא ממש מוצלח כי חטפתי כאבי בטן איומים מרוב גזים.
אשמח לתשובה.
איתי
היי, אישית לא חשתי בבעיה ובטח שזה לא שונה מהשפעה של חמין קלאסי. אולי תעזור השרייה ממושכת של העדשים השחורות.
אמא שלי משרה את הקטניות עם כפית סודה לשתיה. עוזר לבעיית הגזים
אגב, אורי, למה הכוונה בשיני שום מעוכות? (לא שמתי כי לא היה לי, אבל בפעם הבאה)
הכוונה שיניים שלמות שנתת להן "מכה" כזאת עם הצד של הסכין, מעכת או "שברת" אותן קצת, זה עוזר בחילוץ הבשומת שלהן לתוך התבשיל.
נראה פיצוץ, יוכן בקרוב, תודהההה
החלפתי את החיטה בשעועית אדומה ואת העדשים השחורות באדומות ויצא מהמם וטעים תענוג!!! בחוץ ירד שלג ובבית חם ונעים, היו לי אורחים שממש ליקקו את האצבעות. תודה!!!
כשהייתי אכלנית בשר אהבתי מאוד שילוב של יין אדום בקדירה, האם לדעתך זה יכול להתאים גם פה?
בטוח שכן. במקרה הספציפי לא בטוחה שאדום, אולי לבן.. אבל עקרונית ברור לגמרי!
עשיתי עם גריסים במקום חיטה, על האש רק שעתיים ויצא ממש טעים ומזין 🙂
שלום אורי,
איזה גודל סיר מתאים למתכון?
❓
שאלה יפה, אני מאלתרת 🙂
סיר בינוני, לא גדול.
תודה!
😐 😐
כיום אפשר לבשל את האוכל עם סיר חשמלי
אורי שלום
ראשית אני מאוד נהנה לקרוא את הבלוג שלך, את הכתבות והמתכונים
שנית יש לי תוספת מצויינת טבעונית לכל חמין שמתבשל בנוזלים.
ראשית צריך שקית בד לחמין ( יש בניצת הדובדבן)
קוצצים בצל גדול ומזהיבים במחבת גדולה
מוסיפים חבילה גדולה של פטריות פורטובלו מקולפות וקצוצות דק
מוסיפים 2 עגבניות קצוצות פטרוזיליה ומי שאוהב כוסברה
מלח פלפל שחור כורכום ובהרט וכוס אורז פרסי שטוף
מוסיפים את השקית לחמין כך שהיא שקועה בתוך הנוזלים,
מבטיח לך שהתוספת משדרגת כל חמין.
בברכה:
שלמה
יואוווו לקחת אותי לסבתא אסתר ז״ל שהיתה תופרת מגופיות סבא את שקי האורז לחמין, היה יוצא אורז חום נימוח , עולות לי דמעות של געגועים❤️❤️❤️
וואו, ריגשת.. 💚💚
האם אפשר להחליף תמרים בסילאן?
בהחלט