טבעונים אוכלים בבית: מדריך קניות למטבח הטבעוני
אז מה כדאי שיהיה בבית? זאת שאלה קבועה במפגשים או סדנאות בישול שאני מעבירה. כאן תמצאו רשימה ראשונית של הדברים שאני ממליצה שיהיו אצלכם בבית – במזווה או במקרר. צאו למגרש המשחקים הענקי של חומרי הגלם מן הצומח וגלו את עושר המרכיבים שבו – שחקו עם טעמים ורעיונות, העזו, גוונו והתנסו. מבטיחה לכם שזה ישתלם 😉
פירות וירקות – הכל מכל וכל, טרי והרבה. אפשרו לעצמכם לפחות מדי פעם לקנות ירקות טובים בירקניה מושקעת והכי טוב בשוק. אל תכינו רשימת קניות (או לפחות תרשו לעצמכם לחרוג ממנה) – ככל שיהיו לכם יותר חומרים גלם טריים וזמינים, ככה יהיה לכם חשק ואפשרות להכניס אותם לאוכל, לגוון, לחדש ולהיות יצירתיים. שימו לב שאתם קונים מה שנמצא בעונה – הכי טרי, שלא נסע לכאן דרך ארוכה ואוחסן חודשים במקררים.
עשבי תיבול – זאת הגינה שלכם! אפשר בקלות לחדש ולרענן כל תבשיל ומנה על ידי גיוון של עשבי התיבול. נסו לחדש לעצמכם עם עשבים שונים – מרווה (כמה עלים טריים בשמן הזית יחד עם השום יתנו זווית מעניינת לתבשיל או לפסטה), טרגון (בעל טעם אניסי נפלא למי שאוהב), שמיר (מעמדו ראוי לקידום, הוא נפלא גם בקדרות ובסלטים) ועוד. הכי כיף כמובן לארגן לעצמכם אדנית או פיסת גינה שופעת תבלינים טריים, לא מרוססים ולגמרי שלכם.
אגוזים ושאר פיצוחים – רצוי לא קלויים, להחזיק במזווה או במקפיא. אגוזי מלך, שקדים, אגוזי ברזיל (מגרדים על מאפים והם נראים כמו פירורי פרמזן, טעימים ובריאים להפליא), קשיו, בוטנים, צנוברים.. קל מאד לקלות בעצמכם בתנור או על מחבת יבשה, בלי מלח ושומן, רק כדי שהם "ייפתחו" ויוציאו מעצמם את השומן הטבעי. קולים את כל הכמות אם רוצים, מצננים ושומרים קלוי. אגוזי מלך למשל, אני לא קולה. מכל האגוזים והבוטנים אפשר וכדאי להכין גם גבינות, חמאות וממרחים.
תבלינים שלמים, מכתש ועלי – אין כמו תבלינים שלמים להעצמת הטעמים וגם לגיוון שלהם. ברגע שאני מחזיקה בבית זרעי כוסברה, זרעי כמון, זרעי הל, זרעי שומר ושאר הפתעות, הם מוצאים את עצמם מככבים במתכונים. במהלך ההכנה אפשר ורצוי לקלות את הכמות שאתם זקוקים לה על מחבת יבשה ולכתוש במכתש ועלי (לקנות בחנויות הבישול, יש מעץ, משיש, מחרסינה – כדאי!) – לא תאמינו איזו ארומה נפלאה משתחררת.
דגנים, גרגירים וקטניות – אבות המזון שלנו. כדאי כמובן להחזיק כמה שיותר מגוון – אורזים שונים, גריסים, חיטה, חיטה ירוקה (פריקי), קינואה, בורגול, קוסקוס.. ומצד הקטניות – עדשים בכל הצבעים, שעועית מכל סוג וצורה (השעועית השחורה לטעמי הכי מוצלחת, אזוקי אדומה קטנה נחשבת הכי בריאה), מאש (שקל מאד להנביט וכיף אח"כ לאכול טריה בסלט), אפונה יבשה, חומוס (נסו להכין ממרח מהקטנים וסלטים מושקעים מהגדולים) ועוד. כדאי מאד להשרות ולבשל תמיד כמות כפולה או משולשת – הם יחזיקו יפה מאד כמה ימים במקרר בכלי סגור, ותוכלו כל פעם לשלוף חלק מהכמות ולגוון למנה מסוג אחר, קרה או חמה. קטניות אפשר גם להקפיא אחרי הבישול במנות קטנות ולהפשיר כל פעם כמה שרוצים. אין לכם זמן או כח לבשל? הצטיידו בכמה שקיות של קטניות קפואות (כדאי גם ירקות), כך אפשר להכניס אותן לתמונה בקלות והן תמיד בהישג יד. בישלתם חומוס? אל תשכחו לשמור גם את מי הבישול!
יבשים, פסטות ואטריות – דפי האורז המפורסמים הם אזרחים קבועים אצלי. יש גם אטריות אורז או אטריות שעועית (גם פטריות מיובשות מסוגים שונים שמקפיצות כל מרק ותבשיל!), אצות מסוגים שונים (היג'יקי, נורי, וואקמה – אני עוד אגיע אליהן בבלוג). בקיצור – כדאי לבקר בחנות מתמחה למוצרים מן המזרח ולהצטייד קצת (גם בחלב/קרם קוקוס).
קמחים – מי שאופה מחזיק קמחים גם ככה, לפחות לבן, מלא ואולי גם סוגים יעודיים (ללחם, עוגיות, פיצה ועוד). אבל במטבח הטבעוני קמח משמש אותנו לכל מיני צריכים אחרים – לציפוי "שניצל" טופו (יוצרים דבק מקמח ומים), להכנת חביתה טבעונית (תערובת של קמח חומוס וקמח תירס), להדבקה ואיחוד של קציצות ופשטידות טבעוניות, ועוד כל מיני שגעונות ורעיונות. יש אינסוף סוגים שעוד לא הספקתי לנסות – קמח טפיוקה, קמח קינואה, קמח עדשים, קמח כוסמין ומאה אחוז שיש עוד. יש שמשתמשים גם בשיבולת שועל ואם כבר אנחנו כאן – פירורי לחם, רצוי מסוג "פנקו" היפאניים הגדולים והפריכים. אני מחזיקה אותם במקפיא.
שמנים – כן זה קצת יקר, אבל ממש משתלם להתאבזר בצנצנת של שמן קוקוס, רצוי מהסוג הלא-ארומטי (זה שכתוב עליו "מזוכך"). אין לו ריח קוקוסי בכלל, הוא מבחינתי החמאה של הטבע ואני משתמשת בו גם למתוקים וגם למלוחים (תמיד לשים פחות ממה שנדמה – הוא מאד שומני ומעניק לאוכל קרמיות קטיפתית וככה זה גם הכי חסכוני). חוץ מזה ברור – שמן צמחי שאתם מעדיפים (אצלי זה חמניות), שמן זרעי ענבים (עולה בערך כמו שמן זית וטוענים שהוא בריא ביותר, גם לטיגון ולגם לעוגות, טעמו נייטרלי), שמן שומשום וכמובן גלונים של שמן זית, אזרח הכבוד אצלי במטבח.
חומצים ועוד בקבוקונים – חומץ שרי (חרז) הוא טוויסט נהדר ברטבים אבל גם אם לא שמתם עליו יד כדאי שיהיו במזווה חומץ בלסמי, חומץ תפוחים, חומץ בן יין לבן/אדום ובקבוק של רכז רימונים חמצמץ. וגם חרדל, חלק או גרגירי, לימון כבוש (מוסיף המון ויש לקנות בממרח מוכן). מהצד האסייתי – רוטב סויה רגיל ורוטב סויה בהיר ואם אתם רוצים להשתכלל, גם חומץ אורז, מיסו ומירין.
ממתיקים – סילאן (רצוי הטבעי בלי תוספת סוכר), סירופ אגבה (ממתיק טבעי), סירופ מייפל, ריבה.
מחריפים – רוטב צ'ילי מתוק או חריף, סחוג, אריסה, סרירצ'ה (חריף אש!) וכמובן פלפלים טריים ומיובשים מכל סוג שאתם אוהבים.
מה עוד? חלב מכל מיני סוגים (שקדים, אורז, אורז-שקדים, שיבולת שועל וכמובן סויה, מה שרוצים ואוהבים. לתבשילים אני משתמשת כמעט תמיד בחלב סויה ללא מלח וללא סוכר). שוקולד מריר פרווה, רצוי 60% מוצקי קקאו. פירות מיובשים – חמוציות, צימוקים, תמרים, אננס, שזיפים – מה שבא. זרעונים וגרעינים למיניהם (גרעיני חמניה, גרעיני דלעת..). טחינה משובחת (מלאה או לא, תלוי בכם), טופו מוצלח במקרר (אפילו שתי חבילות ואם אתם אוהבים אפשר לקנות טופו מתובל או אפוי), טורטיות בשביל הפיצה של הילד (ואם כבר אז גם למקרה חירום, צנצנת רוטב עגבניות), שמרי בירה למי שרוצה – הם מוסיפים בת טעם "גבינתית" במאכלים כאילו-מוקרמים, למי שמכין, חמאת בוטנים – רצוי טבעית (קל מאד גם להכין לבד! פשוט קולים וטוחנים בוטנים..), שקדיה (חמאת שקדים גולמית), ממרח קארי אדום או ירוק להעשרת תבשילים ומרקים.
קיצורי דרך – לא להתבייש למלא את המקפיא בקטניות קפואות מבושלות מהסופר, יש מגוון לא רע בכלל והתכונות שלהן כמעט ולא נפגעות ביחס לקטניות שתבשלו בעצמכם. הוסיפו למקפיא חבילת דפי פילו (למאפים מהירים שקל מאד להכין), בצק עלים (יש למצוא בבורקסיות שמכינות בצק בעצמן בצק עלים על בסיס שמן ולא מרגרינה. למשל "פנסו" בלוינסקי ו"לאון" ביפו), מי שאוהב ג'חנון זה גם נחמד שיהיה (קונים סיר מיוחד ולא יקר לג'חנון ואופים ג'חנון מוכן כל הלילה לשישי ובשבת בבוקר.. יאמ! עם עגבניות מרוסקות וטחינה וסלט קצוץ). אני מחזיקה לפעמים גם טחון של טבעול, שלאחרונה הפך לטבעוני אחרי שהוציאו ממנו את הביצה – הוא עשוי משילוב של חלבון סויה וחלבון חיטה ומתקבל מוצלח מאד בהכנת פסטה בולונז למשל. במזווה מחזיקים את סדרת 10 דקות של סוגת – תערובות דגנים וקטניות וחיטות מיוחדות ומוצלחות שדורשות רק 10 דקות בישול במים רותחים.
מוצרים מוכנים על המדף – בשנים האחרונות שוק מקבילי החלב והבשר מתפתח בקצב מסחרר ולמרות שאני מעדיפה את האוכל שלי טרי ופחות מעובד, גם אצלי הם מתארחים באופן קבוע במטבח – בשביל הילד, הבנזוג, האורחים או בעצם גם קצת בשבילי.. את כל המגוון קל למצוא ברשתות הטבע אבל לפחות חלק מהמוצרים מככבים גם על המדפים במרכולים הרגילים. בגזרת מקבילי החלב (מלבד מגוון אדיר של משקאות) ניתן למצוא מגוון רחב של מעדני סויה ואורז עמידים אך גם סדרת יוגורטים מצויינים (במתיקות מופחתת, עם אפרסק ועם תות) מבוססי סויה. ישנם סוגים רבים של "גבינות" למריחה, חלקות ובטעמים שונים וגם "גבינות צהובות", בגוש או בפרוסות. אפילו מיונז טבעוני אפשר לקנות (רגיל או מתובל בשום ושמיר) למרות שקל מאד להכין אותו בבית. מקבילי בשר אפשר למצוא כמעט בכל מרכול שמחזיק מתוצרת טבעול – "חזה" ברגיל מן הצומח, "טחון" מן הצומח, מיני המבורגר פטריות וקציצות עדשים כתומות. אל מגוון ההמבורגרים של חברת "טבע דלי" (שנפוצה יותר ברשתות הטבע) התווסף לאחרונה מוצר "טחון" מן הצומח, תערובת קפואה מתובלת להכנת קבב, קציצות או המבורגר. אלה מצטרפים לעוד סוגים רבים של מוצרים מיובאים וגם לכאלה שאפשר להשיג ממשווקים שונים – מפיצה טבעונית קפואה ועד נקניקיות ושניצלים.
בטוח פספסתי משהו.. יש לכם רעיונות ומחשבות נוספים? ספרו לי בתגובות ואעדכן את המדריך
תגיות: בישול טבעוני, אוכל טבעוני, אורי שביט, סדנאות בישול, רשימת קניות, מוצרים טבעוניים
קטגוריות: פוסט נבחר, המזווה הטבעוני
טחינה מלאה- הכי בריאה, צ'יה, קמח חומוס, קמח טפיוקה, גרגרי טפיוקה לקינוחים שווים, אורז בסמטי מלא הכי טעים בעיני
וכמובן טופו מוצלח
אני מחזיקה בפריזר גם טורטיות משובחות (לא מהסופר אלא ממקום בכרמיאל שבו מייצרים טורטיות מעולות ואיכותיות) וגם ממרח שעועית כך שבעיתות מצוק מכינים מהר טורטיה עם ממרח שעועית שחורה וכל טוב בפנים
תודה על הרשימה ועכשיו הגיע הזמן גם לפרגן למותגים שווים שמכינים טופו, חלבים למיניהם, טחינה טובה וכדומה שכדאי לקנות
אני טבעוני חדש ולקחתי מכאן את רשימת הקניות הראשונה שלי
נראה אתגר רציני אבל אני מאמין שעם הזמן זה הולך ונהיה פחות קשה
תודה רבה
הכי פשוט בעולם. עניין של הרגל. כשמפסיקים עם מוצרי החלב בשר ביצים ודגים אז אין ברירה קונים יותר ממה שפורסם פה. באפן טבעי ומדהים יש לי הכל בבית וזה פשוט מלהתגלגל עם זה :L)
האם את יודעת מה קרה לכל פתיתי הסויה? נעלמו מהמדפים בכל הסופרים, ואפילו בעדן טבע מרקט. שם יש רק נתחים כאלה כמו של גולש. גם הטחון של זוגלובק החדש נעלם. אני גרה באשור ירושלים. האם את יודעת היכן ניתן להשיג?
אהלן, האמת שאני לא יודעת.. אני מציעה לברר עם חברת תבואות לגבי המוצר "פתיתי שפע" שלהם ולטבעול אפשר פשוט לכתוב על הקיר בפייסבוק ולשאול. לפעמים יש חוסרי זמניים במוצרים מסוימים.
רוצה להפוך מצמחונית לטבעונית ואני מחפשת תפריט מאוזן. כזה שמכיל את כל אבות המזון כמובן 😆
בהצלחה לי
היי חווה, בהצלחה רבה! לצערי אין לי תפריטים באתר, אני ממליצה לך בחום להיעזר בדיאטנית שמתמחה בתזונה טבעונית, אפילו למפגש בודד כדי לסדר את העניינים. יש גם ספר מוצלח עם המון תפריטים והסברים בשם "המדריך לטבעונות בריאה". אם תצטרכי המלצות על דיאטנית, את יכולה לכתוב אלי ב"צרו קשר" ואחזור אליך במייל.
שמרי בירה, טופו, קרם קוקוס.
אפשר את המתכון לשניצל? (ואפשר גם להקפיא אותו?)
ועוד דבר: לדעתי יהיה נחמד אם יהיה לך עמוד בו אפשר פשוט לראות את כל המתכונים (בלי שצריך ללחוץ על לינקים בשביל לדפדף בין עמודים) – כמו שיש ב"בצק אלים" למשל.
http://tivonim-blog.co.il/%D7%90%D7%A6%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%A6%D7%9C-%D7%98%D7%95%D7%A4%D7%95/
זה היה מתכון השניצל.. לגבי הרשימת מתכונים – מבנה האתר במקרה שלי כנראה קצת אחר, אבל הנה אפשר לראות את המתכונים בקטגוריה "רק מתכונים" בצורת גלילה (עדיין לא כולם מעודכנים שם – בלי הסיפורים, רק המתכונים עצמם). תודה 😉
מצטרפת לבקשה לגבי ארכיון כלשהו, בעמוד "רק מתכונים" רואים רק 6-7 מתכונים בעמוד, היה נחמד אם אפילו היה רק רשימה בלי תמונות אם זה אפשרי כדי שיהיה אפשר למצוא משהו שמחפשים במהירות ובקלות.
המון תודה.
היי ענבל, תודה על ההערה, אני מקווה שאצליח להגיע לשדרוג כזה בקרוב.. בכל מקרה יש לך תחת "רק מתכונים" חלוקה לקטגוריות, אני מקווה שזה מסייע קצת. וכמובן מנגנון חיפוש. תודה בינתיים ומקווה לשיפורים בהמשך 😛
קטגוריית שמנים: זית (ברור), זרעי ענבים/חמניות, שמן קוקוס, שמן שומשום
מתוקים: סילאן, מייפל, אגבה
לי גם תמיד יש מלאי אצות: נורי, וואקמה, היג'יקי – ככה תמיד ניתן להכין איזה רול סושי, או לשדרג סלט תמים.
שיבולת שועל – לדייסות, גרנולה, הסמכות
וחוץ מזה הכי חשוב זה אבוקדו 🙂 אם יש אבוקדו בבית – יש אוכל
גם אצות מיובשות למיניהן.
מה עושים עם שמרי בירה, שהוזכרו כאן קודם?
בדרך כלל מוסיפים אותם למאכלים כאילו-מוקרמים, כשרוצים לתת טעם כמו של גבינה – הם קצת מזכירים צ'דר נניח.
השמרי בירה הוציאו את הקנדידה שלי מאיזון אז למי שיש קנדידה – זהירות!
שמרי בירה – brewer's yeasts שמשתמשים בהם כדי לייצר בירה, ושמרי אפייה – baking yeasts הם אכן בעייתיים מאד למי שיש לו קנדידה ויכולים להחריף את המצב, ואף לגרום לקנדידה אצל אנשים שאין להם במקרים מסויימים.
השמרים המדוברים כאן נקראים nutritional yeasts, בארץ החליטו לקרוא להם בשם המטעה "שמרי בירה" ולא לתרגם מילולית ל"שמרים תזונתיים" וחבל. השמרים האלה הם מזן שונה לחלוטין משמרי הבירה ושמרי האפייה, והדבר החשוב ביותר הוא שהם שמרים לא פעילים (!) ולכן הם לא יכולים להזיק לאנשים שיש להם קנדידה. מעבר לטעם הגבינתי שלהם
יש להם ערך תזונתי גדול מאד והם אף מומלצים לחולי קנדידה כיוון שהם מחזקים את המערכת החיסונית.
אפשר לקרוא על כך כאן
http://gnowfglins.com/2009/04/06/nutritional-yeast/#
וכאן
http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=157&ArticleID=182
ובכל מקום בו תחפשו את הקשר בין שמרים תזונתיים (כן, שמרי בירה בארץ, הבעיה היא שהרבה אנשים כותבים על שמרי בירה ולא יודעים שאלה לא שמרי בירה) וקנדידה.
שבוע נפלא וטעים לכולם 🙂
היי!
יש בארץ איפה לקנות nutritional yeast?
בארץ הם נקראים שמרי בירה ויש להשיג אותם בחנויות טבע ובחלק מהמרכולים שיש בהם מחלקות טבע.
ממש כדאי לגדל בבית בעציצים או בגינה. זה טרי יותר, לא מרוסס וזמין. כשקונים חבילת עשבי תיבול משתמשים בכמה ענפים והשאר מתקלקל. והמחיר: מחיר שתיל של עשבי תיבול 5-10 ש"ח.
לי יש מרווה, סלרי, עשבים לתה, תימיו, פלפל חריף, פטרוזיליה…
חמאת בוטנים (אני קונה של B&D), רוטב צ'ילי מתוק.
ירקות קפואים בפריזר (יותר בריא משימורים)
איטריות למוקפץ (מסולסלות. יש גם מקמח מלא)
אני מאוד אוהבת את השקיות של סוגת בסדרת "10 דקות" אם כי בדרך כלל זמן הבישול האמיתי שלהם הוא 30-60 דקות… עוד לא יצא לי לנסות אף מוצר בסדרה שאכן היה מוכן אחרי 10 דקות.
האם מישהו נתקל בקמח קינואה לא של "דגש"? היה לי פעם והוא היה מצויין אבל זרקתי את האריזה ואני לא זוכרת של איזו חברה הוא היה ובחנויות בינתיים לא מצאתי. את זה של "דגש" אני פחות אוהבת והוא גם יקר מאוד בגלל שהוא בקטגוריית ה"בטוח לחולי צליאק".
צודקת – אוסיף.
לגבי ה 10 דקות – ממש ממש חולקת על דבריך – תמיד אני מבשלת ב 10 דקות מקסימום 12, נשמע לי כמו בישול יתר רציני לבשל את זה יותר.. ממש אין צורך!
יש קמח קינואה בניצת הדובדבן
איפה אפשר למצוא אטריות מסולסלות למוקפץ מקמח מלא? זה רק קמח מלא או עם קמח לבן מעורב?
תודה 😀
אם יש משהו כזה, זה בחנויות הטבע. אבל רוב האטריות שאני מכירה בכלל לא מקמח חיטה – יש כוסמין, כוסמת (אטריות סובה), אורז, שעועית..
בחנויות מובחרות ניתן למצוא קמח קינואה של מנחת הארץ – משק נוב.
אפשר להזמין גם באמצעות האורגני – שירות המשלוחים של קהילת מזון טוב
http://easyfarm.co.il/haorgani/ord/edit
למה משמש קמח קינואה?
למה דומה הטעם?
לא משתמשת בו בעצמי אבל קמח קינואה משמש לאפייה ללא גלוטן – יש מתכונים ברשת 🙂
סייטן – ה-חלבון, לחתוך לקוביות ולהקפיץ עם תרסיס שמן, מלח, פלפל שחור וכמון
טופו
סויה יבשה שמגיעה בשבבים ופתיתים
פולי סויה (אדממה)
שיבולת שועל חצויה, שלימה וסובין שיבולת שועל
עשבי תיבול כמו טעמים (עלים שלא יהיו קטנים מדי וכמה שיותר ירוקים) משפרים פלאות פסטה ואנטיפסטי , אפשר להוסיף מעט לקראת סוף הבישול והרוב להוסיף כשמגישים 😉
המלצה חמה חמה, תעזבו אתכן משוקולד מריר פרווה, פשוט אבקת קקאו איכותית בשביל לקבל ממנה שוקולד לאפיה או כל דבר אחר, מערבבים אותה עם נוזל (מים חלב טבעוני וכו) ושמן (קוקוס שמן קנולה זית או גם המחמאה האסורה אבוי אבוי, ) וכמובן ממתיק לבחירתכם, (סוכר חום לבן תמרים מעוכים סילן ממתיק נטול סוכר ועוד). מחממים את זה בבן מארי למקפידים, סיר קטן לפחות מקפידים עד שה הופך חלק מבריק וקרמי….. ויש לכן שוקולד מדהים.
ואתן יודעות בדיוק מה יש בתוכו. עכשיו אפשר לשלב את זה עם תופו משי, קרם טופו, חלב קוקוס, לערבב את זה עם ממרח אגוזים כל שהו (ראיתי שערבבו עם קשיו) בכל אחד משלבי ההכנה- לפני או אחרי הבישול.
ויש לכן ממרח שוקולד מטריף, מערבבים את זה לקצף כל שהוא כמו שמנת צמחית ודומיהן, ויש לכן מוס להתמוגג.
או משתמשים בזה כבסיס לעוגת שוקולד משחטת.
ועוד אלפי אופציות….. כיד הדמיון הטובה.
(נכתב בלשון נקבה אך פונה לשני המינים, קצת פמיניסטית)
נשמע מעניין! תודה 😉
ושחכתי….
חשוב חשוב חשוב…
לשמור שלא ישרף אחרת ה פשוט לא יהיה טעים.
לכן אני מהקפדנים (לא אין קשר לגנים היאקים, מה פתאום)
ועושה בבן מארי….
נשמע מעולה את יכולה לתת את הכמויות של קקאו, נוזל, ממתיק.
תודה
אפשר בבקשה כמויות לדבר המעניין הזה.
תןדה
אין כמויות מדויקות.
זה מאוד תלוי בטעם שלך.
מי שאוהב שוקולד מריר שם הרבה קקאו.
מי שאוהב יותר לכיוון השוקולד חלב שם פחות קקאו.
המינימום נוזל שאני מקפידה עליו זה 1/1
פחות מזה והקקאו לא יתמוסס מספיק.
הרעיון הוא שאת פשוט עושה לעצמך שוקולד בבית.
שומן+נוזל+קקאו ויש לך שוקולד. רוצים ממש לשדרג את זה.
משקיעים בחמאת קקאו (שוקולד לבן ללא תוספי סוכר וכו)
כמובן שאני לא נכנסת פה לתורת הטמפרינג, בעיקר כי אני לא מכירה אותה.
בנוגע למתיקות זה עניין של טעם שוב.
לילדים, הייתי מקפידה על שוב 1/1.
אישית אני אוהבת את השוקולד שלי פחות מתוק.
שלום אלמוג,
ראשית , תודה רבה לטיפ המדהים ! 😀
ושוב …כמויות… האם גם השמן אמור להיות בכמות שווה לקקאו והנוזלים ? כלומר 1/1/1 ?
וחמאת הקקאו – מחליפה את השומן או לא שייכת לנוסחה ?
ואם לא שייכת למרכיב השומני אז באיזה יחס מוסיפים אותה ?
תודה רבה ולילה טוב
מירה'לה
שומן צריך להיות ממש מעט….
משהו כמו כמה טיפות לכף.
וכן החמאת קקאו באה במקום השומן….
היא שדרוג של נומר שמן צימחי או מרגרינה….
מאוד תלוי מה אני רוצה לעשות מהשוקולד.
אם לדוגמה הוא יהיה בסיס לעוגה, אני פשוט ממיסה לתוכו את כמות השומן לעוגה כולה.
אם לדוגמה אני מכינה ממנו רק קרם ציפוי לעוגה.
מתכון לקרם לעוגה:
3 כפות קקאו 3 כפות סוכר 3או 4 כפות נוזל אפילו רק מים וכפית שמן נטרלי(בלי טעם) בשביל הברק.
זה המתכון הבסיסי שממנו למדתי את התהליך והתחלתי לשחק הלאה…
פשוט קצת עניין של ניסויים ולמידה
השמן בא בעצם לקצר תהליך ארוך של טמפרינג….
זה הכל. כמה טיפות שלו מונעות את היווצרות הקריסטלים בשוקולד.
תודה רבה אלמוג 🙂
בשביל להקפיץ טעם של שוקולד יש משפר דברים שכדאי להוסיף:
מעט נס קפה, תמצית וניל וכמובן מספר גרגרי מלח (כתבלין ולא בשביל להמליח). לא תאמינו כמה שהשוקולד יהיה איכותי, ריחני, מלא בטעימים שנשארים בפה ועושים חשק לעוד 🙂
תודה על הרעיונות של אורי וגם של המגיבים.אהבתי את השוקולד.
קורנפלור ואבקת אגר-אגר ליצירת קרמים יציבים… קרם קוקוס (עם 17% שומן ומעלה) במקום שמנת/קצפת צמחית…
בשביל להקציף קרם קוקוס הוא חייב להיות קר קר ואז יוצא קרם טעים ועמיד
היי אורי,
אני מאד אוהבת לקרוא בבלוג שלך, ומוצאת את עצמי מחכה כל פעם לפוסט הבא 🙂 שאלה לגבי שמן הקוקוס- איך יודעים שהוא לא-ארומתי?
ממחקר קטן שעשיתי שאינטרנט הבנתי שעדיף כזה שיש לו ארומה של קוקוס, משום שזה אומר שהוא פחות (או בכלל לא) מעובד.
קניתי צנצנת גדולה ויש לו ארומה חזקה. למרות שהאוכל יצא ללא טעם של קוקוס, היה לו ריח של קוקוס. קצת מוזר
היי ניו 😉
תודה על המילים הטובות!
אני דווקא הבנתי ששמן עם ריח עז הוא כזה שהוסיפו לו תמציות ארומטיות כי שמן הקוקוס לא כזה ריחני.. אני קונה שמן של sun line הוא הכי נייטרלי ומוצלח לטעמי. אבל היום כבר יש כמה וכמה מותגים, כנראה שצריך לנסות.
תוכלי לציין איפה את רוכשת את השמן קוקוס הלא ארומתי של sun line?
וגם איפה ניתן למצוא את הרוטב פטריות שיטאקה?
היי מעיין, את שמן הקוקוס הזה אפשר למצוא בניצת הדובדבן, עדן טבע ובטח במקומות נוספים. את רוטב הפטריות לצערי כרגע אין יותר בישראל 🙁
מאוד נהנת לקרוא את הכתבות שלך,
אני מצרפת לינק מעניין בנודע לשמנים למינהם שיכול לעניין רבים.
http://www.youtube.com/watch?v=eEn-wSXH96I
תודה על הקישור, מרינה 🙂
מעולה
The craze of Chai Seeds has not seemed to take on here in Israel the way it has in America. I read alot about how good it is for you, and found a container in Eden Teva (for 60 shekels!!)
I try to sprinkle it on everything we eat, esp Green Smoothies.
Also -I fell in love with Nutritional Yeast – best for pple who havent eaten cheese in a long time and may have forgotten how it tastes just a bit!
איפה קונים nutritional yeast ?
נקראים בארץ שמרי בירה ונמכרים בחנויות ורשתות הטבע.
למי שהשיב כי nutritional yeast הם שמרי בירה זה לא נכון. אני גם מחפשת nutritional yeast בארץ אם מישהו יודע איפה אפשר להשיג אותו. הוא אמור להיות יותר בריא ויותר טעים מ פתיתי / שמרי בירה
איפה המקום הכי משתלם לקנות טופו? עד היום קניתי בעדן טבע מרקט ושם זה מאד יקר.
שאלתי כנ"ל לגבי סייטן?
היי, אני לא סגורה לגמרי לגבי מחירים, אבל יש אתרים להשוואה בין סופרים וזה יכול לעזור.
אפשר גם לקנות חבילות טופו במשקל קילו, שגם מוזילות את העלות.
כמו כן, ישנם קואופרטיבים כמו זה : https://www.facebook.com/groups/tofuptct/
ויש את האתר הזה: http://hativonut.wordpress.com/%D7%90%D7%99%D7%A0%D7%93%D7%A7%D7%A1-%D7%98%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%97%D7%A1%D7%9B%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%AA/
לגבי סייטן אני פחות בקיאה 🙂 בהצלחה!
זה בדיוק המידע שהייתי צריכה כדי להתחיל לבשל טעים בריא וטבעוני 😉
לסאן פרוסט יש מוקפאים טובים כמו פולי סויה,שעועית,ברוקולי,תירס אפונה ועוד וגם מרק שעועית מוכן שהוא נחמד. את המוקפאים פשוט מטגנים או מרתיחים במים כמה דקות ואני ממליצה עליהם בחום.
שוקולד מריר כל הסוגים,גם צ'וקלאט צ'יפס טבעוני, סוכר וניל שכדי להוסיף לקרם השוקולד שעל העוגה… יינות למינהם תמיד טוב לתבשילים,ולפחות בריאים שביננו חטיפים)תופתעו לגלות שרובם טבעוניים) קורנפלקס עם חלב שקדים או כל סוג שאתם אוהבים,ניתן גם לצפות בשוקולד מריר וזה טעים מאוד…טיוני תה ,ממרח שוקולד השחר פרווה וכמובן פיתות ולחמניות ללא ביצים.בטח שכחתי משהו חשוב אבל בסכה …. 🙂
קמח מכוסמת (לא קלויה) טוב להכנת פנקייקס וקרפים –
galette de sarrasin
הוא נטול גלוטן, ולכן מתאים לחולי צליאק (אפשר למצוא אותו באגף של
המוצרים נטולי הגלוטן, למשל בעדן).
הקמח הכי חשוב לטבעונים (והרבה לא יודעים עליו) הוא קמח טף. טף הוא דגן קטן ועשיר בחלבון ובברזל (היחידי שיש בו ברזל ומכאן חשיבותו), הוא מגיע מאתיופיה ומוכר בעיקר מהאינג'ירה (לחם אתיופי חמוץ שדומה ללחוח התימני, הדגן אגב לא חמוץ). יתרון לצליאקים כי לא מכיל גלוטן. לעומת זאת, מי שלא צליאקי, אם משתמשים לאפיית לחם כדאי להוסיף אבקת גלוטן לקבלת לחם אוורירי, גמיש ותפוח. כמו כן הגלוטן הוא חלבון צמחי חשוב בתפריט הטבעוני ולכן ניתן להוסיפו לקמחים מלאים כמו שיפון וחיטה מלאה.
שלום, רציתי לדעת אם יש טעם להחזיק זרעי פשתן לא טחונים (גם מבחינת ערך תזונתי וגם מבחינת פונקציות שונות של בישול – אני חושבת שאמרו לי שהוא יכול להיות תחליף ביצה בקינוחים מסויימים אבל אני לא בטוחה…) תודה! 🙂
היי דנה, פשתן יכול להחליף ביצה רק כאשר הוא טחון. יש חשיבות לכך שיטחן קרוב ככל הניתן לשימוש, אז אם יש לך מטחנת תבלינים זה מעולה ואם לא – בקשי שיטחנו לך בחנות התבלינים כמות קטנה יחסית בכל פעם. הוא פועל כאשר מערבבים אותו במים וכעבור כמה דקות המרקם שלהם הופך צמיגי, כמו של ביצה. בהצלחה 🙂
היי אורי, ראיתי שאת משתמשת הרבה במעבד מזון, את יכולה להמליץ על סוג מתאים של מעבד מזון להכנת קציצות לביבות ממרחים וכו' כמו במתכונים שלך?
תודה רבה
היי אביבית, כשאוכלים פחות מזון מעובד – אני מעדיפה לעבד את המזון שלי בעצמי 🙂 בעיקרון כל מעבד מזון אמור להתאים, אם הוא קטן יחסית או פחות חזק זה פשוט יקח מעט יותר זמן מאשר במכשירים חזקים וגדולים. לי בבית יש מג'ימיקס ואני עובדת בסדנאות גם עם פיליפס אבל אני בטוחה שיש עוד רבים וטובים.
תודה
היי אורי! אוהב את המתכונים באתר ומכין מהם הרבה, רק דבר אחד לא מסתדר לי – קמח חומוס … תמיד משאיר טעם לוואי מר, מה אני מפספס פה?
את קונה קלוי / לא קלוי? טוחנת לבד?
אשמח למידע, ולדעתי כדאי גם לעדכן את הפוסט הזה בהתאם 🙂
תמשיכי את העבודה המעולה,
בן
היי בן, תודה על המילים הטובות! לגבי קמח חומוס אני משתמשת בקמח רגיל (לא קלוי) שהוא גם זה שנמכר ברוב המקומות (את הקלוי יותר קשה למצוא).
יש לו אכן טעם יותר דומיננטי.. אם משתמשים בכמות גדולה הוא אולי יכול להותיר מרירות, זה ממש תלוי במתכון וגם ברגישות שלך.
פשוט תחליף אותו בקמח עדשים כתומות, הוא עדין ממנו בהרבה.